Putovanja Srbija

3 idealne destinacije za praznično putovanje u Srbiji

Mnoga planirana putovanja su otkazana ove godine zbog pandemije Korona virusa, a kako praznična euforija raste ljudi sve više žele da spakuju kofere i odu na odmor sa svojim porodicama.

Tokom trajanja pandemije gotovo sve granice su zatvorene u potpunosti ili delimično, pa smo shodno tome otkrili predivna mesta širom Srbije na koja možemo putovati i provesti praznike sa svojim najmilijima. 

U nastavku teksta preporučićemo neke od lokaliteta u Srbiji koji su ostavili poseban utisak na posetioce, a na koja možete otputovati bez bojazni od pandemije virusa uz, podrazumevano, preporučene mere zaštite.

Vrdnik – malo naselje značajnih znamenitosti 

Iako ima nešto više od 3.000 stanovnika, u ovom naselju u Vojvodini podno Fruške Gore nalazi se mnogo istorijskih i geografskih zanimljivosti, koje će obogatiti vaše iskustvo i pružiti vam žipovisno putovanje. 

Kada je u pitanju Vrdnik apartmani i hoteli nude vam savršen ambijent za noćenja i boravak, a opremljeni su modernom opremom i okruženi nesagledivom prirodom.  Ovde ćete udisati zdrav planinski vazduh i osluškivati žubor termomineralne vode kojima ovo naselje obiluje.

Izvor kisele mineralne vode sa temperaturom od 15,5 stepeni nalazi se u dolini vrdničkog potoka, dok drugi izvor termalne vode ima temperaturu od 32,8 stepeni i uspešno potpomaže rehabilitaciju i lečenje reumatizma

Banja Vrdnik se nalazi u prirodnom amfiteatru, okružena dolinama i bujnom vegetacijom. U njoj se možete lečiti, odmoriti ili provesti jer poseduje otvorene i zatvorene bazene, saune, poslovni centar, restorane, olimpijski bazen kao i terene za fudbal, košarku i i odbojku koji se nalaze u sklopu hotela. 

Manastir Vrdnik, poznat još i kao Mala Ravanica jedan je od najznačajnijih manastira na Fruškoj Gori jer su tamo na Vidovdan 1811. godine bile prenete mošti kneza Lazara. Kroz istoriju one su bile sklanjane pa vraćane prvo u strahu od Turaka, a zatim i od Mađara. Danas se mošti nalaze u Ravanici, zadužbini kneza Lazara a u vrdničkom manastiru je ostao deo moštiju i komad Lazareve odeće, izloženi u staklenoj posudi u manastirskoj crkvi.

Tara – planina sa prelepim vidikovcima

Ne možemo samo rečju opisati planinu Taru. Vidikovci, jezera, skijanje, ergele konja, krstarenje, izletiša, nesaglediva priroda, mrki medvedi i nacionalni park, samo su deo sinonima za planinu Taru i razloga zbog kojih je ova planina omiljena među domaćim turistima. 

Zimska magla iznad četinarske šume

Oduvek je bila predmet proučavanja mnogih naučnika, a među njima je najpoznatiji Josif Pančić koji je otkrio novu vrstu četinara nazvanu po njemu – Pančićevu omoriku

Retko ko nije ljubitelj nesagledivih panorama, stoga je Tara mesto sa čijih vidikovaca se pruža pogled na čitav pejzaž, pogled koji će vas ostaviti bez daha, a odlična su mesta sa kojeg možete napraviti najbolju sliku za porodični album. 

Ako ste u potrazi za adrenalinskom avanturom Tara pored ostalog pruža i to – rafting, zimske sportove, planinarenje kao i još uvek nepopularno splitboarding skijanje. Ovaj oblik skijanja je relativno nova pojava na našim prostorima, a radi se o dasci za klizanje koja se razdvaja na dve polovine slične skijama kako bi se olakšao uspon, a ponovo se sklapaju pri spustu sa vrha. 

Ipak, za one koji žele mirniji odmor sa decom ergele konja su destinacija na kojoj možete spojiti sebe sa prirodom i ovim plemenitim životinjama. Jahanje konja ima terapeutsko dejstvo, a moći ćete da obiđete predele koji nisu pristupačni motorizovanim vozilom.

Specijalni rezervat prirode Uvac – mesto sa razglednice

Specijalni rezervat prirode Uvac spada pod najlepše destinacije u Srbiji. U blizini je planine Zlatibora, Zlatara i Golije, a na Uvac reci su izgrađena tri veštačka jezera – Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. 

Obiluje životinjskim i biljnim svetom pa se tako ovaj rezervat pod zaštitom države još naziva i “Kraljevstvo beloglavog supa”, zbog značaja i ugroženosti ove vrste ptice kojih ima oko 450 u rezervatu. 

Uvačko jezero i kanjon možete obići planinarenjem ili krstarenjem, a vidikovci sa kojih se možete diviti gracioznoj lepoti ovog kanjona se nalaze svuda naokolo, među kojima su najpoznatiji Molitva, Čelina i Ravni krš. Krečnjačke litice, jame, šume, pećine i uvale daju ovom prirodnom rezervatu mističnu notu i utisak netaknute prirode.

Ovaj rezervat je prebogat pećinama i pećinskim sistemom sa složenom i razgranatom strukturom koju čine dve pećine i jedna jama.

Ušačka pećina čini veći deo sistema i poseban je raritet jer predstavlja ulaz u pećinski sistem dug 6000 kilometara, koju čine dvorane, sifoni, pećinski ukrasi i prelepe podzemne dvorane. Ova pećina izgledom podseća kao da je izašla iz sveta fantastike i predstavlja jedan od najzanimljivijih speleoloških objekata u Srbiji.

Za dobar provod i savršeno praznično putovanje nije potrebno izdvojiti mnogo novca ili otputovati na daleku destinaciju. Spakujte vaš kofer, ranac i foto-aparat, te se uputite na praznični odmor, a na koju god stranu da pođete možete obići neki od veličanstvenih spomenika prirode kojima je naša zemlja bogata.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

12 Shares
Share via
Copy link