Magazin Putovanja

Putnici su rekli svoje, ovo je 10 najboljih i 10 najgorih turističkih atrakcija na svetu

zgrada mađarskog parlamenta
Foto: Unsplash

Pravo je vreme za planiranje nekog putovanja, a to znači da treba biti obazriv i pri odabiru sledeće destinacije ne upasti u zamku zvanu “filteri”. Neka odredišta možda i nisu tako magična kao što se čine u objavama nekih od ljudi koji pratite na društvenim mrežama.

Analitičari podataka kompanije “Stasher” proučavali su 99 globalnih atrakcija koje privlače turiste. U obzir su uzimali recenzije na Guglu, udaljenost od najbližeg međunarodnog aerodroma, sigurnost turista, popularnost na TikToku i još mnogo toga. Zatim su svakoj atrakciji dodelili ocenu od 1 do 10.

Sada, kada imate taj popis na raspolaganju, možete biti sigurni da nećete trošiti svoje vreme i novac na turističke atrakcije koje ne ispunjavaju vaša očekivanja. Neka ovaj popis bude vaš vodič za odabir najboljih atrakcija koje će vam pružiti nezaboravno iskustvo putovanja.

Najbolja svetska turistička atrakcija je Zgrada mađarskog parlamenta u Budimpešti

Zgrada mađarskog parlamenta u Budimpešti proglašena je najboljom svetskom turističkom atrakcijom s visokom ocenom od 7,34. Smeštena na obalama reke Dunav, ta predivna građevina jedan je od najboljih primera gotičke i renesansne arhitekture u svetu. To je ujedno i jedna od najlepših i najposećenijih znamenitosti Budimpešte, koja svake godine privuče gotovo milion posetilaca.

Na drugom mestu nalazi se Diznilend u Parizu, najpoznatiji zabavni park na svetu koji godišnje privlači milione. Sa ocenom od 7,17, to mesto može da pruži sreću i uzbuđenje celoj porodici. Park nudi mnoge vrste vožnji i atrakcija za sve uzraste, uključujući brze i adrenalinske vožnje, kao i klasične porodične atrakcije. Tu možete uživati i u brojnim restoranima, kao i u velikom broju prodavnica koje nude razne Diznijeve proizvode.

Slikovita islandska geotermalna Plava laguna zauzela je treće mesto na popisu. To prirodno čudo obuhvata predivan vulkanski krajolik i vode koje se smatraju lekovitim. To je sigurno jedno od najimpresivnijih mesta na svetu i nezaobilazna destinacija za ljubitelje prirode.

Evo koje turističke atrakcije su pronašle svoje mesto na popisu najboljih na svetu:

Zgrada mađarskog parlamenta (Budimpešta, Mađarska)
Diznilend Pariz (Pariz, Francuska)
Plava laguna (Island)
Plaza de España (Sevilja, Španija)
Angkor Vat (Kambodža)
Bazilika sv. Petra (Italija)
Knjižara El Ateneo Grand Splendid (Buenos Aires, Argentina)
Akropolj (Grčka)
Muzej Novog Zelanda (Novi Zeland)
Skulptura Hristosa Spasitelja (Rio de Žaneiro, Brazil)

Najgore turističke atrakcije na svetu

Najgorom svetskom turističkom atrakcijom proglašena je Holivudska staza slavnih s ocenom 3,42. Svetski poznata atrakcija odaje počast zvezdama industrije zabave i može se besplatno posetiti. Mnogi putnici to mesto su opisali kao prljavo, nesigurno i uvek krcato.

Veliki bazar u Istanbulu, za koji se smatra da je jedan od najstarijih trgovačkih centara na svetu, zauzeo je drugo mesto najgorih turističkih atrakcija, a moderni posetioci nisu oduševljeni njime. Dobio je ocenu 3,48.

Treća najgora turistička atrakcija na svetu bio je kultni Tadž Mahal u Indiji. Uprkos tome što se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine, mnogi koji su svratili podelili su svoje razočaranje.

Evo šta je “Stasher” svrstao među 10 najgorih turističkih atrakcija na svetu:

Holivudska staza slavnih (SAD)
Veliki bazar (Grand Bazaar) (Turska)
Tadž Mahal (Indija)
Tematski park Busch Gardens (SAD)
Rekreacijski kompleks Lotte World (Južna Koreja)
Viktoria Harbour (Hong Kong)
Ocean Park (Hong Kong)
Svetište Fushimi Inari Taisha Shrine (Japan)
Kineski zid (Kina)
Tematski park Everland (Južna Koreja)

Ti popisi su savršeni za putnike koji traže inspiraciju za svoje sledeće putovanje. Međutim, uvek treba imati na umu da svaka osoba ima drugačiji ukus i interes, pa bi trebalo istražiti i otkriti mesta koja najbolje odgovaraju vlastitim potrebama i željama.

Izvor: Putni kofer

Povratnu kartu za let platili 2 centa: Ivana i Goran iz Novog Sada znaju najjače trikove za jeftina putovanja

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
51 Shares
Share via
Copy link