Magazin Srbija

Završio od ortaka: Šarčević proćerdao 3,47 miliona za mobilne telefone, naravno, iz državne kase

Bivši ministar prosvete Mladen Šarčević je pred kraj svog mandata „počastio“ sebe, ali i svoje saradnike mobilnim telefonima, a ceh su, kao i uvek, platili građani Srbije, i to sa 3,47 miliona dinara.

Možda to ne bi bilo ni čudno, ni interesantno da se nabavka dogodila u jeku epidemije koronavirusa, a jedini ponuđač je bilo preduzeće iz Čačka „Uspon“d.o.o , čija je pretežna delatnost prodaja računara, kamera, ali ne i mobilnih telefona.

“Nije nas to začudilo, jer je gradonačelnik Čačka Milun Todorović blizak prijatelj Šarćevića, ali i jednog od vlasnika “Uspona”, koji je takođe član SNS, kao i njegova supruga.

Postavlja se pitanje kako je jedna mala porodična firma, i to baš iz našeg grada, jedina dala ponudu Ministarstvu prosvete.

Takođe, u ugovoru nije precizirano koji su telefoni u pitanju osim da TIP A košta 132 hiljade dinara sa PDV-om.

Očigledno je da se u našoj zemlji sve radi “po babu i stričevima”, a naprednjačka banda nastavlja danas pljačka”, rekao je sagovornik portala Nova.rs.

Na konstataciju da su prodaja mobilnih telefona i opreme za računare srodne delatnosti, naš izvor navodi da se slaže, ali i ponavlja da ništa od toga ne bi moglo bez partijskih veza i prijateljstava.

Prema podacima iz APR-a , zakonski zastupnici ovog preduzeća su Predrag Pavlović i Vladimir Krstić, a njihova pretežna delatnost je proizvodnja računara i periferne opreme.

Vlasnici ovog preduzeća tvrde da su u pitanju neistine izrečene na njihov račun. Prema njihovim navodima, nijedan od njih nije član SNS, a sve nabavke su transparentne.

“Mi smo apsolutno apolitični, a Čačak je mali grad i svi se poznajemo”, kažu Krstić i Pavlović.

Na pitanje zašto ugovorom nije precizirano koji su telefoni tačno nabavljeni, oni objašnjavaju da je prema Zakonu o javnim nabavkama zabranjeno favorizovanje određenog brenda, odnosno da su telefoni po tehničkim karakteristikama definisani tipovima od 1 do 4.

“Nikad nismo imali nijedan dogovor s čelnicima Čačka, niti s bilo kim, radimo transparentno i ukoliko postoji bilo kakva sumnja, nadležni organi mogu da dođu i provere kompletnu dokumentaciju”, kažu oni.

Inače, javnom nabavkom iz jula prošle godine, koju je potpisao ministar Šarčević, kupljeno je ukupno 75 mobilnih telefona, od kojih tri koštaju po 132.000 dinara, deset po 97.800 dinara, 30 telefona od po 16.920 dinara i još 32 telefona, čija je cena 49.680 dinara po komadu.

Podsetimo, bivši ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nakon odlaska sa te funkcije postao je specijalni savetnik predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Toliko dobro se pokazao kao ministar da je sad postao specijalni savetnik Vlade i Vučića lično

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

311 Shares
311 Shares
Share via
Copy link