Magazin Novi Sad

Klinički centar Vojvodine 10 puta skuplje plaćao luksuzne telefone, televizore i ugaone garniture

kcv lončar
Foto: Printskrin/ Instagram/ Igor Mirović

Klinički centar Vojvodine se ponovo našao u žiži javnosti zbog nabavke nameštaja za rekonstruisanu Kiliniku za interene bolesti za koji nema javnih informacija ko je, po kojoj ceni i kada kupio nameštaj za koji je potrošeno 95 miliona dinara.

„Ispostavilo da o milionskoj nabavci ne postoji nijedan pisani trag, a uprava Kliničkog centra je danima odbijala da odgovori na pitanja Nova.rs i objasni javnosti odakle ovoj ustanovi milion evra i na koji način su potrošili taj novac na ugaone garniture i fotelje, a da ne krše zakon“, obajavila je NovaS u februaru ove godine.

Rekonstruisana Kilinka za interne bolesti otvorena je 30. decembra prošle godine. Na otvaranju je pored pokrajinskih i gradskih čelnika prisustvovao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Objekat površine 5.100 kvadratnih metara finasnirali su Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i Pokrajinska vlada preko resornog sekretarijata u vrednostii od 682,4 miliona dinara, saopšteno je na otvaranju.

Radove na rekonstrukciji klinike izvodila je firma GAT, a završeni su 200 dana pre krajnjeg roka.

Mesec dana nakon otvaranja Stranka slobode i pravde pokrenula je pitanje nabavke nameštaja za rekonstruisanu klinilku za koju iz ove stranke tvrde da je nepotrebno plaćena više od 95 miliona dinara.

Kao primere, uzbunjivači iz KCV su navelii da su bežični telefoni plaćani 32.500 dinara po komadu, iako im je cena na tržištu 1.000 do 5.000, žični telefon 24.750 dinara po komadu (sve bez PDV-a), iako mu je tržišna cena 1.000 do 3.000 dinara.

„Među preplaćenim predmetima su i televizor od 32 inča plaćen 61.000 dinara po komadu, iako je tržišna cena 15.000 dinara, a zidne nosače za televizore platili su 35.650 dinara po komadu, iako na tržištu koštaju svega po 1.500 dinara.“ navodi se u saopštenju SSP.

Prema navodima uzbunjivača, ugradni frižider za kuhinju je plaćen 106.000 dinara, iako mu je tržišna cena oko 35.000, navodi SSP.

Portal 021. rs je zatražio komentar od KCV na navode Stranke slobode i pravde, da je za nameštaj nepotrebno izdvojeno 95 miliona dinara, još u februaru ali odgovor nisu dobili.

Juče je novosadski odbor Stranke slobode i pravde zatražio of KCV da „pokaže javnosti koji nameštaj je kupljen 13. aprila 2021. za 29 miliona dinara i kolika je cena svakog pojedinačnog komada nameštaja.“

Takođe iz ove stranke traže od KCV da objasne uslove tendera „gde se brzina isporuke nameštaja vrednuje skoro isto kao cena“.

“Ogroman broj kriminalnih afera naprednjačke vlasti na svim nivoima dao je ideju nadležnima u Kliničkom centru Vojvodine da pokušaju legalizaciju kontroverzne nabavke nameštaja za Internu kliniku KCV. Gotovo sigurni da će uspeti da retroaktivno zataškaju koruptivne poslove koji su obavljeni bez javne nabavke i tendera, preko kojih su potrošili više od 30 miliona dinara građana Novog Sada i Vojvodine GrO Stranke slobode i pravde Novi Sad traži više od 2 meseca hitnu istragu nadležnih organa i kažnjavanje krivaca koji misle da će im i ovo proći.” navodi se u saopštenju SSP.

Iz ovog odbora zahtevaju hitnu reakciju Tužilaštva, Pokrajinske budžetske inspekcije koja kontroliše trošenje novca na novi tender za nabavku nameštaja, koji se već nalazi na Internoj klinici.

“GrO SSP  Novi Sad je samo delimično zadovoljan što je zajednička reakcija  javnosti,  pojedinih medija  i naše stranke smanjila lažnu cenu nameštaja sa 96 na 29 miliona i time sprečila još veću krađu. Ozbiljnost ovog slučaja nalaže nam da zahtevamo da odgovorna lica budu procesuirana i odgovarajuće kažnjena. Uz to, zahtevamo hitnu smenu svih onih koji su odlučivali o ovom lažnom tenderu.  To je jedini način da se spreči ponavljanje sličnih nezakonitosti kako u KC Vojvodine tako i u drugim  ustanovama finansiranim od strane građana Srbije.” navodi se u saopštenju SSP.

Kontaktirali smo KCV kako bi javnosti pružili odgovore na pitanja o višestruko uvećanim cenama. Obećali su da će odgovoriti, ali ni nakon 4 dana to nisu učinili.

KCV: 150 miliona za fotelje, escajge, televizore, ugaone garniture, aparate za kafu, kancelarijsku, a ne bolničku opremu

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

359 Shares
359 Shares
Share via
Copy link