Koronavirus Magazin

Maja je samohrana majka koja dane u samoizolaciji provodi sa 11-oro dece

Već smo vas upoznali sa Majom Kovačević iz sela Vrdila kod Kraljeva. Ona je samohrana majka jedanestoro dece  koja se ovih dana, kao i svi mi, našla u samoizolaciji gde ju je posetila ekipa Blic Žene.

Rade domaći, spremaju hranu

“Da u svakom zlu ima i po nešto dobro, dokaz su i ovi dani kada u izolaciji možemo da vreme posvetimo deci i onima koje volimo”, kaže Maja koja opisuje dane samoizolacije u svom domu.

“Od kada su uvedene vanredne mere, sa decom sam po celi dan u kući. Rradimo domaći, spremamo zajedno hranu, uređujemo dvorište, igramo se, pevamo. Radujemo se. Bez obzira koliko nam ovo možda izgleda zastrašujuće, zapravo nije jer ovakva situacija pruža no što je nedostajao savremenom čoveku, koji je zbog brzine života i jurnjave za poslom i novcem mnogo izgubio. Nema tih para koje mogu da nadomeste uživanje u radostima koje nam pružaju deca. Svaki taj osmeh, pokret je nešto što nema cenu”, nastavlja Maja, mama Milice (15), Miloša (14), Milana (12, 5), Mihaila (11), Radoša (9), Ratka (8), Ružice (7), Miodraga (6), Nikoline (5), Jovana (3) i Đorđa (2).

“Sami pečemo hlebe, spremamo pite”

Maja se od 2018. kada je preminuo njen suprug Radiša sama brine o deci. Uspela je da svoju porodicu, uprkos velikom broju dece i finansijskim problemima , savršeno organizuje. To čini i ovih dana. A bezbednost mališana joj je iznad svega.

“Deca i ja samo bili u nabavci nekoliko puta. Trudimo se da kupimo sve što nam treba da ne bismo bespotrebno izlazili. Mislim da je mnogo bitno da poštujemo pravila i da ne izlažemo riziku ni sebe ni druge”, priča Maja kojoj deca dosta pomažu.

“Otkako je sve ovo krenulo, hranu sami spremamo. Pečemo hleb. Deca razvlače kore za pite, pravimo i posne palačinke. Neko pravi smesu, Milica ih prži , a Mihailo i Milan mažu. Spremamo razne vrste pita – sa krompirom, kupusom, bundevom, jabukama…”.

Hrane treba dosta, ali složna porodica Kovačević stiže da pripremi koliko im je potrebno. I na delu pokazuje da sloga kući gradi, u prevodi: “Kad deca nisu besna, kuća nije tesna”.

Krevet do kreveta

Maja ponosno dodaje da su njena deca radosna jer “imaju vremena za sve – na pretek”.

“Kada radimo domaći, malo je teže, neobično. Svako nešto pita. Neko nešto ne čuje, ali sve u svemu, stižemo sve”, dodaje.

Po jedno dete u svakom razredu

Školarci redovno prate onlajn nastavu, a Maja novi način učenja ovako komentariše:

“S obzirom da se ovakva nastava primenjuje prvi put, mislim da je zadovoljavajuća. Važno je i to što su učitelji i nastavnici u svakodnevnom kontaktu sa nama. To dosta znači, iako je kod nas specifična situacija jer imam po jedno dete u svakom razredu. Zbog toga je nekada veoma teško ispratiti sve”, ne krije Maja.

Čim se nastava završi, a domaći zadaci napišu, Maja i deca gledaju crtane filmove.

“Kada je lepo vreme, prošetamo do našeg igrališta. Deca su ovo prihvatila vrlo ozbiljno i mislim da razumeju o čemu se radi”.

Maja koja je urednica Kraljevskih novina, a koja zbog trenutne situacije ne radi, kada deca odu na spavanje, nađe vremena za sebe. Piše tada pesme i završava knjigu o patrijarhu Pavlu.

“Vreme koje smo dobili treba da iskoristimo na najbolji način, da napravimo razliku između bitnog i nebitnog: Posvetimo svaki trenutak onima kojima smo najpotrebniji jer su ljubav, vera i nada ono što nam najviše treba.

Lekarka iz karantina u Košutnjaku: Bez trijaže i epidemiologa, svuda prljavština i nemar

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

31 Shares
Share via
Copy link