Magazin

Samohranoj majci iz Begeča sa šestoro dece niko neće da izda kuću: “Zašto si izređala toliko dece kada nemaš gde da živiš”

maja-kolarski-begec-foto-milena-djordjevic
Foto: Telegaf/Milena Đorđević

“Zašto si izređala toliko dece kada nemaš gde da živiš”. Ovo su reči jedne stanodavke koje su Maju Kolarski (48), samohranu majku šestoro dece, naterale na suze i očaj. U potrazi za novim domom u Begeču, ova žena za samo nekoliko dana pozvala je više od 50 brojeva telefona, a od svakog je dobila isti odgovor – ne primamo majku sa toliko dece u kuću.

Za sada, samo jedan čovek prihvatio je njenu porodicu. Ipak, kuća koju izdaje je u Čortanovcima što znači da deca moraju da menjaju školu i celu sredinu na koju su navikli.

Maja za Telegraf.rs objašnjava da je u potragu za kućom krenula kada se razvela od supruga s kojim je živela pune 24 godine. Tada, prema njenim rečima, kreće pravi pakao.

Nigde se nisu zadržali previše dugo, a kuća u kojoj su trenutno delovala je kao potencijalni topli dom u kom će graditi uspomene. Ipak, nepunih mesec dana nakon useljenja Maja dobija poziv od gazdarice koja joj objašnjava da je kuća prodata i da moraju da je napuste.

– Mi sada moramo da napustimo ovu kuću jer su je vlasnici prodali i moramo da se iselimo do 1. marta. Nisu nam rekli da je kuća na prodaju, iako smo u nju ušli pre samo 3 meseca. Samo su nam rekli da ovde živimo do daljnjeg. Krajem novembra smo se uselili, početkom decembra su nas zvali da nam kažu da je kuća prodata i da moramo napolje do kraja decembra. Ja sam rekla da po zakonu ne može da nas izbaci napolje, jer ko će da nas primi usred zime. Onda su popustili i pustili nas do 1. marta – počinje samohrana majka svoju priču.

Potom, počinje suočavanje sa rečima za koje se nije ni nadala da će čuti od nepoznatih osoba. Jedan poziv joj se posebno urezao u sećanje, a pogotovo jer dolazi od strane jedne žene, koja bi barem donekle trebalo da razume Majinu poziciju.

– Poslednja žena me je toliko povredila, da to ne mogu da opišem. Njena reakcija je bila užasno bolna da sam reagovala na društvenim mrežama u nadi da će se javiti neko ko želi da nas primi kao podstanare. Da li je moguće da samohrana majka sa više dece ne zaslužuje da živi kao svi ostali podstanari?

Pitala me je kada sam “izređala toliko dece” kako nisam razmišljala da će mi trebati dom. Pa nisam ja želela da se razvedem, ja sam svog supruga volela najviše na svetu, a on je našao drugu ženu i otišao. Ja sam bila bolesna, imala karcinom na dojci i lečila se i dalje se lečim.

Nisam ja to želela, u životu se odjednom sve preokrene, nažalost. I onda ona mene pita što sam pravila toliku decu, jesam li romkinja, sa koliko očeva toliko dece, jesam li u sekti… Jako ružni komentari – priča ova žena na ivici suza.

Jedini oglašivač koji je pristao da izda kuću sedmočlanoj porodici jeste jedan čovek iz Čortanovaca. Majka kaže da je kuća divna, kao i vlasnik i cela njegova porodica.

Ipak, u slučaju preseljenja u Čortanovce, mlađa deca morala bi da promene školu, dok bi stariji do nje putovali čak sat i po vremena, samo u jednom smeru.

– Pronašla sam jednog stanodavca koji je jedini voljan da nas primi kao podstanare. Kuća je predivna i čovek i njegova porodica su divni, ali nam je to veoma daleko.

On izdaje kuću za određenu sumu novca koju nam je teško da skupimo, ali ako moramo uspećemo i moraćemo tamo da odemo.

Čak nisam sigurna da u Čortanovcima postoji osnovna škola, čini mi se da ima samo u Beočinu. Biće veliki problem jer deca moraju da menjaju školu, a stariji će putovati oko sat i po do škole – pojašnjava samohrana majka.

Maja pojašnjava da su je reči nepoznate žene slomile. Iako, kako i sama priznaje, spolja izgleda kao da je vrlo stamena i jaka, Begečanka u sebi vodi bitku sa svojim najvećim demonima.

Ipak, snagu joj uvek daju njena deca. Svesni su da će prilagođavanje novoj sredini biti teško, ali uvek su uz majku, te su joj rekli da se ne brine i da će prihvatiti svaku njenu odluku, pa čak i preseljenje u drugo mesto.

Kompletnu priču pročitajte na portalu Telegraf.rs.

Samohrana majka troje dece uhvaćena u krađi konzervi tunjevine iz prodavnice, sad joj preti zatvor

Čitajte Luftiku na Google vestima

42 Shares
Share via
Copy link