Koronavirus Svet

Ruska vakcina štiti od korone 2 godine, a znamo i koliko će koštati

Rusija je juče prva registrovala vakcinu protiv koronavirusa. Sada je otkriveno i koliko će vakcina štiti ljude, ali i koliko će koštati.

Ljudi koji prime novu rusku vakcinu protiv virusa korona biće imuni na njega do dve godine, saopštilo je rusko Ministarstvo zdravlja.

Ministar zdravlja Mihail Muraškov rekao je da je vakcina nastala u istraživačkom centru „Gamaleja“, koji je radio na pronalaženju vakcine i da pritom koriste oprobane procedure uzgoja vektora adenovirusa.

– Želeo bih da naglasim da su istraživači iz naših naučnih centara još 1990-ih godina uspešno eksperimentisali sa pripremom za genske terapije. Daljim istraživanjima formirana je univerzalna platforma za izradu vakcina protiv različitih infektivnih bolesti, a na tim platformama su naučni istraživači i naši stručnjaci uspeli da naprave šest vakcina koje su u različitoj meri u upotrebi u Rusiji – izjavio je Muraško i naveo kao primere vakcine protiv ebola virusa i virusa korona tipa MERS-KoV.

Istovremeno, direktor Nacionalnog istraživačkog centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg izjavio je da preparat koristi adenovirusne kontejnere za isporuku gena koji kodiraju proteine „korone“ kod virusa, piše Sputnjik.

Unosiće se dva puta.

Kao što je naučnik pojasnio, isti gen se uvodi na različite nosioce, što omogućava dobijanje zaštitnog imuniteta, pritom tokom dužeg vremenskog perioda.

Kako kaže, takav pristup garantuje s velikom verovatnoćom da će osoba koja je primila ovu vakcinu u „pojačanoj“ verziji biti zaštićena od moguće zaraze virusom korona „najmanje dve godine, a verovatno i na duži period“.

Gincburg je takođe precizirao da je takav dugoročni efekat leka dokazan tokom zajedničkog rada Naučno-istraživačkog centra i medicinskih ustanova ruskog Ministarstva odbrane u afričkoj Gvineji na vakcinama protiv virusa ebole.

Poznata i cena

Cena ruske vakcine protiv korona virusa za međunarodno tržište biće u početku najmanje 10 dolara za dve doze, rekao je predsedavajući borda direktora kompanije R-Farm Aleksej Repik.

– Prema našim procenama, cena će biti najmanje 10 dolara za dve doze, za tržište izvoza – rekao je on za TV kanal Rusija-24, navodeći da će prve serije verovatno biti skupe.

Vakcina će postati jeftinija kada njena proizvodnja dostigne dovoljan industrijski obim – kazao je Repik, prenosi TASS.

Juče je o ruskoj vakcini govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio da je u Rusiji registrovana prva na svetu vakcina za prevenciju kovida 19, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamalej“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

Sputnjik V: Šta sve znamo o ruskoj vakcini protiv virusa korona?

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

26 Shares
Share via
Copy link