Koronavirus Svet

Rusija registrovala prvu vakcinu protiv virusa korona

Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da je u Rusiji registrovana prva vakcina protiv virusa korona.

– Koliko znam, jutros je, prvi put u svetu, registrovana vakcina protiv virusa korona – rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade.

Predsednik je istakao da zna da vakcina deluje prilično efikasno, formira se stabilan imunitet i prošla je sve neophodne provere, prenosi Sputnjik.

Putin je rekao i da očekuje masovnu proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona u najskorije vreme.

– Nadam se da ćemo u najskorije vreme moći da pokrenemo masovnu proizvodnju i to je ono što je važno – masovna proizvodnja ovog leka. Tako da bi svi koji to žele, naravno, to treba da urade isključivo dobrovoljno, o čemu sam već govorio više puta, svi koji žele mogli da iskoriste razvoj i dostignuća naših stručnjaka, naših naučnika – rekao je Putin.

Ruski lider takođe je zahvalio svima koji su radili na prvoj vakcini i istakao da je to veoma važan korak za ceo svet.

On je dodao da je njegova ćerka testirala ovu vakcinu.

– Jedna od mojih ćerki je primila takvu vakcinu. U tom smislu je učestvovala u eksperimentu. Posle prve vakcinacije imala je temperaturu 38, sutradan nešto iznad 37 i to je to – rekao je Putin.

Predsednik je izrazio nadu da će i druge zemlje, sledeći Rusiju, napraviti vakcine protiv virusa korona i da će se na svetskom tržištu pojaviti dovoljno preparata koji će moći da se koriste.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju novog virusa korona, kovid 19, za pandemiju. Prema poslednjim podacima, u svetu je do danas zaraženo više od 20 miliona ljudi, od čega je više od 739 hiljada umrlo.

Stotine najbogatijih Rusa već primili vakcinu protiv korone

Avatar

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

72 Shares
Share via
Copy link