Magazin

Na RTS-u za Novu godinu poselo, a urednica sa Borkom Stefanovićem na Bečkom koncertu

olivera-borko-becki-koncert
Foto: Printscreen

Novogodišnji program koji je RTS emitovao ove godine izazvao je veliku polemiku u javnosti. Mnogi su se složili da ne pamte kada je na Javnom servisu Srbije bio gori program. To očito nije smetalo odgovornoj urednici zabavnog programa RTS-a Oliveri Kovačević koja je sutradan viđena na čuvenom koncertu u Beču. I to u društvu političara Borka Stefanovića.

„Šta si stisla tu torbu kao da si digla keš kredit“. „To što misliš da si normalna je potpuno nenormalna raspuštenička ambicija“. „Za osam godina školovanja ti si više izostala neko poslanici sa sednica“ – ovo su samo neke od replika iz novogodišnjeg programa RTS-a „Za očeve i majke“ koje je u pozadini pratio urenbesan montirani smeh, poput onog u američkim sitkomima.

Ako vam ove replike nisu smešne – niste jedini. Mnogi građani Srbije pitali su se 31. decembra uveče zašto plaćaju TV pretplatu i kako je moguće da javni servis mrtav-ladan nastavlja da iz godine u godinu ima tradicionalno sve gori i gori novogodišnji progam.

Vrhunska glumačka ekipa (zlo)upotrebljena je za humor intelektualnog nivoa „Kursadžija“, što je blago rečeno bruka za televiziju koja je u novogišnjem programu nekada imala skečeve Miodraga Petrovića Čkalje, Mije Aleksića, Dragana Nikolića, Milene Dravić…

Ništa bolji nije bio ni muzički deo programa. Dok su na Hepiju u susret Novoj godini išle reprize proruskih propagandnih intervjua o ratu u Ukrajini mnogi su se s pravom pitali da li se to muzička „Čađava mehana“ preselila na RTS, pošto „očevi i majke“ osim folk zvuka sa „turbo“ primesama dobro znaju i za Rolingstonse, Bitlse, Bijelo dugme…

Ironično je što je urednica zabavnog programa javnog servisa Olivera Kovačević sutradan viđena na čuvenom Bečkom koncertu.

Svakako je za pohvalu što urednici na RTS-a imaju ukus za kulturu, ali je poraz celog javnog servisa što deluje kao da ih kolektivno baš briga šta će ponuditi širokim narodnim masama, piše Danas.

Urednička odgovornost za ono što će se servirati javnosti, a da nije po sistemu „daj narodu sve što želi – od folka do golotinje“ prepuštena je nekim drugima.

Otkud Borko Stefanović na koncertu?

Scena na kojoj se zajedno vide Olivera Kovačević, odgovorna urednica zabavnog programa RTS-a i narodni poslanik i potpredsednik SSP-a Borko Stefanović izazvala je buru u javnosti, uz postavljanje pitanja kako su dobili ulaznice za ovu svečanost, i da li je novinarka zloupotrebila službeni položaj.

S tim u vezi, urednica zabavnog programa RTS-a objasnila je za Danas da joj je Evropska radiodifuzna unija (EBU) poslala pozivnicu na njeno ime, u šta je bila uključena i pratnja, tako da troškovi pozivnice ne postoje, pa budžet RTS, niti države nije oštećen.

– RTS ima višegodišnju saradnju sa EBU, a Zabavni program godišnje prenosi više koncerata klasične muzike iz evropskih prestonica, učestvuje na dve Pesme evrovizije i slično. EBU je za ovogodišnji novogodišnji koncert u Beču poslao pozivnicu meni, na moje ime plus pratilac – pojasnila je Kovačević.

Kako ističe, generlni direktor nije želeo da ide, iako mu je ta opcija bila ponuđena više godina.

– Urednica muzičke redakcije je dobila poziv pre 2-3 godine. Dakle RTS nema dve karte godišnje za ovaj koncert, već isključivo stiže pozivnica na ime urednika ili nekog od menadžmenta. Pre toga EBU traži zvaničnu biografiju i opis posla ukoliko RTS pošalje zahtev za nekog posebnog – predočila je urednica zabavnog programa.

Kritike iz Upravnog odbora

Predrag Azdejković, član Upravnog odbora RTS-a, na svom Tviter profilu objavio je da je RTS dobio dve karte za Novogodišnji koncert Bečke filharmonije, uz sliku Olivere Kovačevič koja sedi kraj Borka Stefanovića.

Ovom prilikom Azdejković je prokomentarisao: „Pa da vidimo ko su predstavnici RTS… Hm, urednica zabavnog programa Olivera Kovačević i njen dečko!“.

Podsećamo, ovo nije prvi put da su pojedini iz UO RTS-a „kivni“ na Oliveru Kovačević.

Predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček se u saopštenju za javnost ispred UO RTS “u potpunosti ogradio” od izjave odgovorne urednice Zabavnog programa Olivere Kovačević date na Vikend medija festivalu u Rovinju, gde je rekla da će „oslobođenje RTS sačekati glasanje građana, ali očito se to njima sviđa”.

Iako je tada tvrdio da je ceo UO stao iza njegovog saopštenja, članovi su izjavili da to nije tačno, te da su ga samo pročitali.

Kada je reč o ovom slučaju, urednica zabavnog programa Olivera Kovačević u tom trenutku nije želela da komentariše Klanščekovo saopštenje ispred Upravnog odbora, dok generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević nije odgovarao na pozive i poruke Danasa.

Bez njega je 1. januar nezamisliv: 10 zanimljivosti o Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
338 Shares
338 Shares
Share via
Copy link