Magazin Svet

Bez njega je 1. januar nezamisliv: 10 zanimljivosti o Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije

novogodišnji koncert beč
Foto: Profimedia

Prvi januar ne može se zamisliti bez tradicionalnog Novogodišnjeg koncerta bečkih filharmoničara. Čak i ako niste u prilici da na taj dan sedite u Muzikferajnu (a verovatno niste) prava je poslastica makar iz udobnosti svoje fotelje na dirigentov znak tapšati uz Radecki marš.

Ove godine po treći put pred orkestrom je austrijski dirigent Franz Velzer Mest.

Taj neprevaziđeni koncert klasične muzike održava se u Zlatnoj dvorani Bečkog muzičkog društva, a muzičari izvode dela Johana Štrausa, članova njegove porodice i njegovih savremenika.

Radecki marš Johana Štrausa starijeg prvi put je izveden 1848. i tradicionalno se svira na kraju koncerta koji se svakog 1. januara iz Beča prenosi širom sveta.

Čitav se niz zanimljivosti veže uz koncert Bečke filharmonije, a ovo su neke od njih:

1. Koliko je taj koncert popularan, najbolje govori činjenica da se prenosi u više od 90 zemalja sveta pa u muzici uživaju milioni ljudi, a ne samo srećnici koji ulove karte za Zlatnu dvoranu. Prema procenama Filharmonije, u koncertu uživa više od 40 miliona televizijskih gledalaca.

2. Bečka filharmonija svake godine izvodi tri koncerta na toj lokaciji. Prvi se održava 30. decembra, drugi na Staru godinu, a treći, onaj najpoznatiji koji se jedini prenosi na televiziji, na novogodišnje jutro.

3. Ako želite da odete na neki od ovih koncerata, morate da učestvujete u lutriji kako biste došli do karata. Naime, već se u februaru otvaraju se prijave za sva tri koncerta. Zainteresiranih je naravno puno više nego mesta, zbog čega se tokom celog februara prikupljaju prijave, a izvlačenje dobitnika rezervisano je za mart. Za novogodišnji koncert po osobi je moguće dobiti dve karte, a cena im se kreće od 35 do 1200 evra.

4. Koncert je prvi put izveden 31. decembra 1939. godine, kada je dirigent bio Klemens Kraus, koji je na toj poziciji bio sve do iznenadne smrti 1954. godine.

5. Od 1941. godine koncert se izvodi na prvi dan u godini. Nastao je u vreme najmračnijeg razdoblja u austrijskoj istoriji, a njegova popularnost rasla je iz godine u godinu. Oni koji stoje iza koncerta, popularnost pripisuju energiji kompozicija dinastije Štraus. Izvode se valceri, marševi, polke i čardaši porodice Štraus i njihovih savremenika.

6. Iznenadna smrt Klemensa Krausa 16. maja 1954. godine orkestar je stavila pred veliku dilemu – koga izabrati za naslednika. Nakon malo razmišljanja, odluka je donesena tek malo pre 1. januara. Za novog dirigenta izabran je Vili Boskovski, koji je koncertom dirigovao 25 puta, sve do 1979. godine.

7. U oktobru 1979. godine, kada je Boskovski bio primoran da otkaže novogodišnji koncert 1980. zbog zdravstvenih razloga, Filharmonija je napravila veliku promenu. Za dirigenta je odabran međunarodno istaknuti Lorin Maazel, koji je orkestrom dirigovao do 1986. godine, a nakon toga muzičari su svake godine birali drugog dirigenta.

8. Bečka filharmonija koncert ne koristi samo kako bi publici pružila majstorske interpretacije dela velikana klasične muzike, nego i kako bi ljudima širom sveta poslala novogodišnje poruke nade, prijateljstva i mira.

9. Zlatna dvorana za koncert se tradicionalno ukrašava raskošnim cvetnim aranžmanima. Od 1980. do 2013. cveće koje je ukrašavalo dvoranu bilo je poklon italijanskog grada Sanrema. Godine 2014. za cveće se pobrinuo sam orekstar, a od 2014. za aranžiranje cveća brine se Wiener Stadtgärten, firma koja se brine o gradskim vrtovima i zelenim površinama.

10. Godine 2017. orkestar je nastupio u novim odorama koje su dizajnirali Vivijen Vestvud i Andreas Krontaler.

Njih dvoje redizajnirali su filharmonijske odore za dnevne i večernje nastupe. I žene i muškarci dobili su odela izrađena po meri, a svako je bilo dizajnirano prema funkcionalnim zahtevima pojedinačnog muzičara.

Izvor: Zadovoljna.hr

Beč je po 3. put najbolji grad za život na svetu

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link