Putovanja Vesti

Ne, roming nije ukinut u Grčkoj, a ni u zemljama Zapadnog Balkana – samo smo dobili popust

telefon
Foto: Ilustracija

Roming tarife za Grčku se ne ukidaju, već je potpisan Memorandum o smanjenju međunarodih tarifa. Ukidanje rominga u zemljama Zapadnog Balkana koje je bombastično najavljivano u medijima za 1. jul još nije potvrđeno. Iz Telekoma smo dobili informaciju da “nisu dobili ništa zvanično”, tako da o ukidanju rominga za sada: tresla se gora rodio se miš.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić i ministar za digitalnu upravu Grčke Kirijakos Pijerakakis potpisali su u Atini 21. maja, Memorandum  o smanjenju međunarodnih tarifa za roming elektronskih komunikacionih usluga.

Ovo ne znači da je roming ukinut već da su cene za telefonske pozive, razmenu podataka i poruka daleko niže.

Ako imate paket sa minutima, sms i internetom (postpaid) to vam neće ništa značiti jer ćete plaćati slično kao da ste prekoračili mesečni limit. Dakle, svaki poziv, sms i megabajt se plaćaju, s tim da se plaća bez obzira na postojeći paket.

Dakle da skratimo:

Odlazni poziv iz GR oko 7 dinara po minutu. Dolazni poziv oko 3.5 dinara (ovo je ostalo kao što je bio roaming samo desetak puta jeftinije). Odlazni SMS nešto manje od 3 dinara, 1 megabajt interneta oko 2 dinara.

Dakle nije ukinut roming u tom smislu, samo su cene drastično smanjene što opet zadovoljava. Kada se neko pogreši i pošalje sliku neće platiti 100 dinara ili mnogo više od toga nego manje od 10 dinara piše u Facebook grupi, Nikana.gr

“Potpisivanje Memoranduma o smanjenju rominga sa Grčkom predstavlja jasnu opredeljenost Vlada Srbije i Grčke da utiču na smanjenje cena rominga na obostranu korist i zadovoljstvo građana. Time su naši tradicionalno dobri, prijateljski odnosi podignuti na još viši nivo, i potvrđena je spremnost dve države da podstiču međusobnu saradnju i ekonomski razvoj”, napisala je ministarka.

Od 1. jula nove cene telefoniranja u inostranstvu, a 2021. potpuno ukidanje rominga

Share via
Copy link