Magazin Srbija

Ne mogu da se dogovore oko minimalca koji jedva pokriva polovinu potrošačke korpe

geox-vranje

Dogovori oko minimalne cene rada bi trebalo da ze završe danas, ali cifra još nije prezizirana. Predsednik je predložio da iznos minimalca bude 35 hiljada dinara. Na prvom sastanku prošle nedelje Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS „Nezavisnost“ predložili su da minimalna mesečna zarada za narednu godinu iznosi 39.000 dinara a Vojni sindikat je predložio iznos od 42. 000 dinara.

Da li će doći do dogovora na SES-u ili će odluku ponovo donositi Vlada, ostaje da vidimo. Ukoliko o povećanju minimalne zarade ne postignu saglasnost konačnu odluku prema Zakonu o radu doneće Vlada Srbije do 15. septembra.

Mnogo buke oko ničega, tako bismo mogli nazvati dogovaranje oko zarade koja ne pokriva ni potrošačku korpu. Ko mora da radi za minimalac, svaki dinar mu je važan ali zna da se od tog novca ne živi nego preživljava. Minimalac od 35 hiljada dinara pokriva manje od polovine prosečne potrošačke korpe korpe koja je u maju ove godine iznosila 76.184,63 dinara.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna plata iznosila je 65.025 dinara u neto iznosu. Ni prosečna zarada nije dovoljna da pokrije vrednost prosečne potrošačke korpe, čemu treba dodati i da preko 80% zaposlenih prima platu manju od prosečne.

Pravo na minimalnu zaradu je regulisano Konvencijom 131 Međunarodne organizacije rada. Reč je o Konvenciji o utvrđivanju minimalnih nadnica koju je Srbija ratifikovala. Ovom konvencijom je garantovano da minimalna zarada ne može da se smanjuje. Konvencija takođe popisuje uslove koje je neophodno uzeti u obzir pri utvrđivanju nivoa minimalne zarade na nacionalnom nivou. Ti uslovi podrazumevaju potrebe radnika i radnica, ali i njihovih porodica, pa su pregovarači i donosioci odluka dužni da pored opšteg nivoa plata u zemlji vode računa i o troškovima života i relativnom životnom standardu.

Suprotno ustaljenoj praksi po kojoj se minimalna zarada posmatra kao jedina zagarantovana vrednost na koju zaposleni mogu da računaju, Zakon o radu Republike Srbije minimalnu zaradu uvodi u slučaju lošeg poslovanja poslodavca pri čemu je takva vrsta isplaćivanja zarade vremenski ograničena: „Po isteku roka od šest meseci od donošenja odluke o uvođenju minimalne zarade poslodavac je dužan da obavesti reprezentativni sindikat o razlozima za nastavak isplate minimalne zarade.“ propisuje Zakon.

Pregovori se nastavljaju u petak, 27. avgusta, nakon čega se se održati sednica Socijalno-ekonomskog saveta i konstatovati da li je i kakva saglasnost postignuta.

Izvor: Mašina

Od minimalca ne možemo ni da preživimo, deca nisu videla more

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
609 Shares
609 Shares
Share via
Copy link