Magazin Srbija

Hoćemo li paliti sveće ove zime? Restrikcije struje u Srbiji sve izvesnije, vlast nas već priprema na to

dalekovod struja
Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će građani koji uštede struju u odnosu na isti mesec prethodne godine dobiti drastičan popust na cenu električne energije.

Kako je rekao na današnjoj (27.avgust) konferenciji za medije , nova Vlada će uskoro napraviti plan o kome će građane obavestiti za mesec dana, kao i da nas očekuje paklena zima.

„Ne planiramo da idemo sa isključenjima, ali oni koji sami budu štedeli dramatično manje će platiti, daćemo dodatni popust, jer nam je jeftinije da platimo 57 evra svoje proizvodnje. Da građani ne osete ništa, da ušetede i da im račun umesto četiri hiljade bude tri. I bez obzira što ćemo da gubimo pare na taj način, u stvari ćemo da zaradimo, jer ćemo manje da uvozimo“, rekao je predsednik Srbije.

„Ovo je potpuno ludilo. Računajte bukvalno na pakao“, rekao je Vučić.

Srbiji će tokom zime nedostajati oko 500 megavata struje na sat, zbog čega se, prema nekim izvorima, već prave planovi restrikcija.

Za sada niko od zvaničnika nije spreman da to potvrdi, ali retorika iz vrha vlasti sve je više usmerena na pripremanje javnosti na isključenja struje tokom zime od po nekoliko sati dnevno.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kao i poslovodstvo EPS-a donedavno su tvrdili da neće biti ograničenja potrošnje tokom zime, ali stručnjaci sumnjaju u mogućnost da se to izbegne samo zato što smo spremni da platimo visoku cenu.

Naime, na globalnom tržištu struje neće biti dovoljno, pa čak i da imamo novac, pitanje je da li ćemo imati od koga da je kupimo.

Da će biti teškoća potvrdio je i predsednik Srbije pre neki dan nakon održane sednice Predsedništva SNS-a.

“Ostaje nam sedam meseci i sedam dana do 31. marta. Svaki dan ćemo da gledamo i da se borimo. Do sada nismo imali isključenja, a ja vam sada kažem da će se najveće zemlje Evrope suočiti sa restrikcijama. Ne mogu još da potvrdim da hoćemo, ali borićemo se svaki dan” – kazao je Vučić.

Dodao je da sve što se zbiva u svetu postaje nenormalno pošto se nikada nije dešavalo da, na primer, isključenja struje najavljuju zemlje poput Velike Britanije i Finske.

“Mi plaćamo danas kao građani struju 41 evro po megavat satu, a košta nas kad uvozimo 630 evra. To nije normalno i nemoguće je izdržati” – rekao je Vučić.

Izvor: Lulftika, Buka

Goca Uzelac i Vučić u duetu nagoveštavaju restrikcije struje, biće to pravi zimski hit

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

61 Shares
Share via
Copy link