Magazin

Prvi i jedini restoran na svetu u kojem se ništa ne baca: “Otpad je znak nedostatka mašte”

silo london

Gomilanje otpada jedan je gorućih problema današnjice. Sve više toga kupujemo u plastičnim ambalažama, pa čak i pojedinačni komad krastavca. Svaka se osoba, destinacija i institucija na svoj način bore protiv ovog trenda, a jedan je restoran otišao još korak dalje.

Restoran Silo u Londonu prvi je i jedini svetski zero waste restoran, u kojem ne postoji niti jedna kanta za smeće. Svaku namirnicu iskoriste do samog kraja, a ovaj revolucionarni koncept prepoznali su nagradili njihovi brojni gosti.

Njihov je moto “Otpad je znak nedostatka mašte”, a cela je priča i finansijski vrlo uspešna. Posetitelji hvale njihovu hranu i ideju, a na Googleu i TripAdvisoru imaju odlične recencije.

Prirodni izvori i maksimalna iskoristljivost

Silo je rođen u Australiji 2011. godine kroz viziju umetnika Joosta Bakera koji je prvi predstavio ideju poslovanja bez kanti za otpad. Vlasnik Douglas McMaster preselio ga je 2019. u London, gde se njegova priča nastavila širiti i postala globalno prepoznata kao jedinstveni i pionirski “zero waste” koncept.

Te dvije reči, “zero waste”, u prevodu “nula otpada” za ovaj restoran nije samo mantra već određuje svaki aspekt njihovog poslovanja.

Od korištenja namirnica u njihovom sirovom obliku, preko termičke obrade i fermentacije, sve do finalnog posluživanja, Silo se zalaže za očuvanje celovitosti i vrednosti hrane.

Ne treba ni posebno naglašavati da sve na njihovom jelovniku potiče iz prirodnih izvora i uzgaja se i priprema s najvećim poštovanjem prema prirodi.

U šumi ne postoje kante za smeće

Restoran ima vlastiti mlin za brašno na kojem melju stare sorte pšenice. Proizvode vlastiti maslac, valjaju vlastitu zob i podržavaju ideologiju “od korena do lišća”, što znači da svaku biljku iskoriste do samog kraja.

Svi proizvodi koji stižu u restoran dolaze u posudama koje se mogu više puta upotrebiti. “Naša ideja nije revolucionarna, tako se nekad radilo. Rad bez otpada nije ništa novo – to je ogledalo prirodnih procesa. Uostalom, u prirodi nema kante za smeće!” poruka je ovog restorana.

Fermentarium srce kuhinje

Srce kuhinje i restorana je “fermentarium”, mesta čudesnih transformacija na kojem otpadci postaju riznice ukusa i nova, inovativna jela.

Fermentacijom ostaci povrća, mlečni proizvodi i ostali viškovi dobivaju novi život kao esencijalni sastojci u kulinarskim remek-delima. Posvećenost održivosti u ovom restoranu, navodi se na njihovoj stranici, ne vidi se samo na tanjirima. Nameštaj i oprema trpezarije takođe su plod kreativnog recikliranja.

“Naši tanjiri su oblikovani od plastičnih vrećica, a stolovi od rekonstituisane ambalaže hrane.

Svetle nijanse su micelij uzgojen na istrošenim pivskim zrncima, a posuđe je iskovano od smrvljenih vinskih boca,” navodi se na stranicama restorana.

Težnja ne stvaranju otpada u današnje vreme ne može biti sto posto uspešna. Ali Silo se tome opasno približio. Samo 0,1 posto svega što proizvedu i upotrebe ne može se reciklirati ili kompostirati.

Vlasnik svedoči da im se okrenutost održivosti pokazala finansijski isplativom odlukom. To zovu “vanzemaljskim” otpadom i čuvaju. U 18 meseci nisu uspeli napuniti kutiju dimenzija 40 x 40 centimetara!

Želja vlasnika je da njihov pionirski projekt inspiriše druge i potakne ih na okretanje prema poslovanju bez otpada.

Izvor: Putni kofer

Restoran nudi besplatnu bocu vina gostima koji ispune jedan nesvakidašnji uslov

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link