Koronavirus

Nova studija otkriva kojim redosledom se pojavljuju simptomi koronavirusa

Novo istraživanje sa Univerziteta Južna Kalifornija utvrdilo je da se simptomi kovida 19 obično pojavljuju određenim redom.

To bi moglo da pomogne osobama sa kovidom-19 da se na vreme samoizoluju i ranije započnu lečenje, te tako značajno poboljša ishode pacijenta, ali i smanji širenje virusa, javlja N1.

– Redosled simptoma je važan – rekao je Džozef Larsen, vodeći autor studije.

– Kad znaju da svaka bolest napreduje različito, lekari mogu ranije da utvrde da li neko ima kovid-19 ili neku drugu bolest, što mu može pomoći u donošenju odluka o samom lečenju – istakao je.

Larsen i njegov tim su, kako bi predvideli redosled simptoma, analizirali stope pojavljivanja simptoma koje je prikupila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) za preko 55.000 potvrđenih slučajeva kovida 19 u Kini.

Takođe su pogledali podatake o 1.100 slučajeva koje je između decembra i januara prikupila Kineska grupa stručnjaka za medicinsko lečenje za kovid-19, a obezbedila ih je Kineska nacionalna zdravstvena komisija.

S druge strane, važno im je bilo da naprave razliku u odnosu na simptome gripa, tako da su analizirali i podatke više od 2.000 slučajeva gripa zabeleženih u Severnoj Americi, Europi i na južnoj hemisferi.

Prema nalazima studije, simptomi koronavirusa pojavljuju se ovim redosledom: temperatura, kašalj i bolovi u mišićima, mučnina ili povraćanje i dijareja.

– Studija je otkrila da se kod pacijenata sa sezonskim gripom češće prvo pojavi kašalj, a tek onda temperatura – rekao je dr Robert Gleter, lekar iz bolnice Lenoks Hil iz Njujork za Healthline.

– U stvarnosti je to možda teško prepoznati jer grip često počinje naglo i uz više simptoma, uključujući bolove u leđima, osećaj jeze i suvi kašalj”.

Prema studiji, dok gripa obično počinje kašljem, prvi simptom kovida-19 je temperatura.

– Naši rezultati podupiru ideju da bi se kao metoda provere pre ulaska u objekte trebalo meriti temperaturu – napisali su autori studije u zaključku.

Međutim, lekari koji rade sa pacijentima obolelima od kovida-19 kažu da, prema njihovom iskustvu, simptomi se ne mogu tako lako predvideti, u slučaju sumnje u bolest, uvek se treba posavetovati sa odabranim lekarom o daljim koracima i metodama lečenja.

Pojavio se novi važan simptom koronavirusa: Pogledajte prste na nogama (FOTO)

Avatar

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link