Koronavirus Svet

Svetska zdravstvena organizacija: Kovid-19 je izuzetno teško zaustaviti

covid-19-virus

Pokazalo se da je kovid-19 izuzetno teško zaustaviti i važno je identifikovati gde je probijena barijera između ljudi i životinja, izjavio je dr Majke Rajan, izvršni direktor programa za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) na konferenciji za novinare u Ženevi.

“Dokazano je da se ovaj virus izuzetno teško zaustaviti”, rekao je Rajan, i dodao da je važno razmisliti o onome što se zna o virusu, u pogledu lakoće širenja, višestrukih načina prenosa i postojanja asimptomatskog i presimptomatskog prenošenja.

“Ovo nije lak virus”, rekao je, prenosi N1.

Rajan je objasnio da je teško otkriti i razlikovati kovid-19 i druge sindrome, koji se primećuje u zemljama gde istovremeno kruže i koronavirus i grip, bez odgovarajućeg i neposrednog testiranja, piše CNN.

“Ako pratite podatke i nauku, naći ćete, nadamo se, tačku u kojoj je bolest prešla barijeru vrsta”, rekao je Rajan.

Pronalaženje nultog slučaja pomaže u razlikovanju ovog prelaska barijere između vrsta.

“Važno je da to pronađemo, jer sve dok ukrštanja puteva životinje i čoveka nije otkriveno, uvek postoji šansa da se ta barijera ponovo probije“, rekao je.

Otkrivanje toga može potrajati neko vreme, i za MERS je trebalo mnogo godina, dodao je Rajan.

“Pritiskamo biološki sistem. Živimo u biomu. Živimo u svetu biologije. A mi stvaramo, aktivno stvaramo pritiske koji pokreću kršenje barijera vrste”, rekao je.

“Moraćemo bolje da upravljamo rizicima koji su povezani sa tim”, dodao je Rajan.

Bil Gejts: Pandemija koronavirusa za bogate gotova do kraja 2021, ali ne i za ostale

16 Shares
Share via
Copy link