Magazin

Zdrava namirnica koju retko jedemo, a mnogi zbog nje hrle u susednu zemlju na gastronomski festival

osijek riba fest
Foto: Printscreen / Televizija Slavonije i Baranje

Možda je razlog manjka poverenja u rečne ribe baš ta zagađenost naših reka ili činjenica da su Srbi postali poznati po mafijaškim egzekucijama i načinu na koji se rešavaju tela pokojnika – mlevenjem i bacanjem u reku.

Nekako i dalje imamo više poverenja u more i mikroplastiku.

Ipak, u susednoj Hrvatskoj pokušava se sa brendiranjem čitavog jednog grada i regiona zahvaljujući ukusima rečne ribe.

Mirisna riba, ukusni šaran na rašljama, mekani smuđ orli, riblji perkelt… Samo nabrajanje jela od rečne ribe po kojima su Slavonija i Baranja slavne probudiće apetit svakog gurmana.

Njihovi fantastični ukusi, pažljivo odabrani začini i inovativne kombinacije oduševljavaju svakog ko ih proba. Međutim, mi ih jedemo veoma retko. Poznato je da ljudi sa naših prostora konzumiraju vrlo malo ribe, a rečna riba je još ređe na našim jelovnicima, piše putni kofer.

Na istoku Hrvatske, u šarmantnom gradiću na Dravi, odlučni su da to promene. U Osijeku se nedavno održala manifestacija Osijek Gourmet – River Fish Week, sa ciljem da se široj publici približe izvanredni ukusi i mogućnosti ribe sa Drave i Dunava, u njenom tradicionalnom, ali i modernom, savremeno duhu.

A o statusu rečne ribe, njenim mogućnostima i popularizaciji govorilo se na tribini kojoj su prisustvovali vrhunski kuvari, preduzetnici i medijski radnici. Ono oko čega su se svi složili jeste da postoji potreba za većom edukacijom javnosti o rečnoj ribi, za šta su ovakvi događaji idealna prilika. Pomenimo samo zdravstvene prednosti.

Rečna riba ima više Omega 3 masnih kiselina od morske ribe, sa mnogo manje kontaminacije mikroplastikom, što je veliki problem u morima.

Kao jedan od razloga za nisku zastupljenost navode se predrasude ljudi da rečna riba nije ukusna, kao i nesigurnost kako se može pripremiti. Tu nastupaju kuvari i medijski radnici, koji svojim aktivnostima široj javnosti mogu približiti različite mogućnosti pripreme i brojne zdravstvene prednosti.

Zaključak je da posla ima, ali da rečna riba, kao jedna od zvezda gastronomije Slavonije i Baranje, ima svetlu budućnost.

Najlepši recepti za bogatu slavsku trpezu i nezaboravne porodične trenutke (FOTO, VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link