Možda je razlog manjka poverenja u rečne ribe baš ta zagađenost naših reka ili činjenica da su Srbi postali poznati po mafijaškim egzekucijama i načinu na koji se rešavaju tela pokojnika – mlevenjem i bacanjem u reku.
Nekako i dalje imamo više poverenja u more i mikroplastiku.
Ipak, u susednoj Hrvatskoj pokušava se sa brendiranjem čitavog jednog grada i regiona zahvaljujući ukusima rečne ribe.
Mirisna riba, ukusni šaran na rašljama, mekani smuđ orli, riblji perkelt… Samo nabrajanje jela od rečne ribe po kojima su Slavonija i Baranja slavne probudiće apetit svakog gurmana.
Njihovi fantastični ukusi, pažljivo odabrani začini i inovativne kombinacije oduševljavaju svakog ko ih proba. Međutim, mi ih jedemo veoma retko. Poznato je da ljudi sa naših prostora konzumiraju vrlo malo ribe, a rečna riba je još ređe na našim jelovnicima, piše putni kofer.
Na istoku Hrvatske, u šarmantnom gradiću na Dravi, odlučni su da to promene. U Osijeku se nedavno održala manifestacija Osijek Gourmet – River Fish Week, sa ciljem da se široj publici približe izvanredni ukusi i mogućnosti ribe sa Drave i Dunava, u njenom tradicionalnom, ali i modernom, savremeno duhu.
A o statusu rečne ribe, njenim mogućnostima i popularizaciji govorilo se na tribini kojoj su prisustvovali vrhunski kuvari, preduzetnici i medijski radnici. Ono oko čega su se svi složili jeste da postoji potreba za većom edukacijom javnosti o rečnoj ribi, za šta su ovakvi događaji idealna prilika. Pomenimo samo zdravstvene prednosti.
Rečna riba ima više Omega 3 masnih kiselina od morske ribe, sa mnogo manje kontaminacije mikroplastikom, što je veliki problem u morima.
Kao jedan od razloga za nisku zastupljenost navode se predrasude ljudi da rečna riba nije ukusna, kao i nesigurnost kako se može pripremiti. Tu nastupaju kuvari i medijski radnici, koji svojim aktivnostima široj javnosti mogu približiti različite mogućnosti pripreme i brojne zdravstvene prednosti.
Zaključak je da posla ima, ali da rečna riba, kao jedna od zvezda gastronomije Slavonije i Baranje, ima svetlu budućnost.
Dodaj komentar