Lifestyle

Razbijanje mitova: Pet navika za koje mislimo da nam gode, a zapravo nas uništavaju

Svi znamo da cigarete i alkohol nisu dobri za naše zdravlje, a da su fizička aktivnost i zdrava ishrana ono što nam je potrebno za kvalitetan život. Međutim, ubeđeni smo da neke stvari radimo ispravno i da je to dobro za nas – zato je važno da razbijemo mitove.

Mit o spavanju

Svi smo se susreli sa napornom nedeljom i manjkom sna. Ubedili smo sebe da višečasovno spavanje vikendom je dobro za nas i da smo na taj način nadoknadili odmor koji smo sebi uskratili u toku nedelje. E, pa neće moći. Ovo je ogromna zabluda – čoveku je potrebno 7 do 8 sati sna svake noći. I čisto da znate ništa niste nadoknadili ako ste spavali 12 sati.

Mit o tuširanju

Ukoliko se tuširate više puta dnevno i mislite da je to dobro za vas – moramo da vas razočaramo. Preterano tuširanje nije dobro rešenje. Kako ističu mnogobrojna istraživanja – tuširajte se samo kad je potrebno. Naime, čestim tuširanjem se ubijaju dobre bakterije koje šitite našu kožu i samim tim naša koža je sklonija upalama, crvenilu i ostalim komplikacijama. Ovo ne znači da ne treba da se tuširate nedelju dana, samo ne preterujte. Leti zbog viskoih temperatura najbolje da se ne koriste kupke i sapuni, već samo mlaka voda prilikom tuširanja.

Mit o pranju zuba

Istina je samo jedna – zube treba prati dva puta dnevno. Oni koji su skloni pranju zuba posle svakog obroka treba da se odviknu ove navike. Nije dobro za desne i gleđ.

Mit o popodnevnoj dremki

Obilan ručak i teška hrana nam uglavnom dovode san na oči i onda je logično da prilegnemo posle obroka i odspavamo. Ovaj ritual je prisutan kod velikog broja ljudi, ali je veoma loš. Spavanje posle obroka vodi ka višku kilograma. Zbog toga nutricionisti i lekari skreću pažnju da se nikako ne večera kasno i da se ne ide na spavanje posle večere. Ako nije dobro posle večere, onda nije dobro ni posle ručka.

Mit o čišćenju

čiščenje

Mnogi su ubeđeni da je važno redovno i do detalja čistiti životni prostor. Ovo je lepo, ali istraživanja su pokazala da preterano čišćenje i sređivanje stana ili kuće dovodi do alergije. Naime, naš organizam se navikava na „sterilne“ životne uslove, pa susret sa jačim alergenima ili prašinom zna da napravi problem. Nema potrebe da preterujete sa preparatima za ubijanje bakterija, usisavanjem itd.

15 ženskih navika koje izluđuju muškarce

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku