Koronavirus Srbija

11 najvećih zabluda i mitova o koronavirusu

Covid-19… Strah od zaraze, dezinfekcija, besomučno pranje ruku, maske, rukavice, bezbedno rastojanje, izolacije, karantin, ograničenje kretanja, naša su pandemijska svakodnevica. I dok teška srca ostajemo kod kuće a napolju sve buja, pitamo se kako je taj virus uopšte dospeo među nas i kada će biti leka za tu pošast.

Može li se neutralisati na neki prirodan način (a da to nisu sveprisutni beli luk i šljivovica)?

Odgovori na ova pitanja sadrže mali milion zabluda jer svet, kao i svaki put kada je u krizi i neizvesnosti, pronalazi nadu u čudima. Saveti i uputstva za primenu “proverenih” prirodnih (i neprirodnih) preparata i metoda kruže društvenim mrežama, o tome se naširoko piše na portalima i u štampi.

Naravno, ne mogu se zaobići ni teorije zavere… Nešto od toga deluje umirujuće, nešto, opet, pojačava paniku, a dosta toga izaziva smeh…

Upoznajte se, dakle, s najvećim mitovima o virusu koji je zaustavio svet.

“Pravilo 10 sekundi”

Oni koji su postavili uputstvo za samotestiranje na korona virus pozivaju se na ugledni američki univerzitat Stanford, a stvar je vrlo jednostavna – potrebno je zadržati dah na deset sekundi. U slučaju da se oseti bilo kakva nelagoda, osoba je „garantovano“ pozitivna na koronu, a ako nema nikakvih tegoba, nije zaražena.

Lekari sa Stanforda odmah su reagovali – to definitivno nije njihov “izum”, mada, kako kažu, taj test može upućivati na neka oboljenja kao što su astma i srčane bolesti. Na koronavirus – nikako!

Čaša vode svakih 15 minuta

Hidriranje organizma je vrlo poželjno i zdravo, ali čak i unos šest i po litara vode koliko se predviđa ovom “merom” (pretpostavka je da spavate osam sati i da ste 16 sati aktivni), ne može izbaciti koronu iz organizma.

Jednostavno, ne postoji biološki mehanizam koji podržava tezu da se virus, koji u telo prodire preko respratornog trakta može “isprati” vodom koja, uzgred, ima sasvim drugu putanju – kroz probavni sistem.

Vruće je lekovito, hladno je opasno

Jedna od tvrdnji u vezi sa COVID-om 19 jeste da je neotporan na toplotu, te da ga uništavaju vrela voda, čaj ili neki drugi napitak, kao i vruća kupka i sunčanje.

Treba, međutim, znati da ovaj mikroorganizam počinje da propada tek na 60*C pa verujemo (nadamo se) da nikome ne pada na pamet da zaliva grlo vrelom tečnošću ili da se “kuva” u kadi. Tim pre što takvo “lečenje” i “prevencija” može završiti samo s opekotinama jer o efikasnosti nema govora.

Ljudsko telo samostalno reguliše svoju temperaturu koja se menja samo u slučaju bolesti i ne može se povisiti delovanjemspolja.

A što se tiče sladoleda, slobodno ga jedite jer nema ni jednog jedinog dokaza da takvo rashlađivanje organizma stvara pogodne uslove za širenje korone.

Izbeljivač “briše” infekciju

Društvenim mrežama danima kruži informacija da „čudotvorni mineralni dodatak“ (MMS), može „izbrisati“ korona virus.

Ovaj preparat sadrži hlor-dioksid, sredstvo za izbeljivanje, zbog čega su ga Američka agencija za hranu i gotovo sve evropske države proglasileopasnim po zdravlje.

Osim što izaziva intoksikaciju koja se manifestuje mučninom, povraćanjem, prolivom i teškom dehidratacijom, ne postoji ni jedan jedini dokaz da ovaj “medikament” leči bilo koju bolest pa ni COVID 19.

Spas je u srebrnoj vodi

Tečnost koja sadrži sitne čestice srebra odavno se promoviše kao snažan antiseptik, ali i kao sredstvo koje podiže imunitet i leči bukvalno sve, pa i virusne infekcije. Neke sojeve korone navodno ubija u roku od 12 sati, pretpostavlja se da je tako i u slučaju infekcije COVID-om 19.

Fejsbuk je prepun objava na tu temu ali stručnjaci napominju da nema dokaza da koloidno srebro, koje se u medicini koristi kao oblog za rane, pokazuje efekte u slučaju virusnih infekcija.

Pritom, kako ističu, ne bi smelo da se unosi u organizam jer može izazvati oštećenje bubrega i želuca, a postoji rizik i od pojave argirije (sivoplave prebojenosti kože).

Kravlji urin je zakon

Iako je njihova ajurveda jedna od najstarijih i najsloženijih tradicionalnih medicina na svetu, Indijci se od korone štite urinom krava, njihovih svetih životinja, koje se i u vreme pandemije i karantina slobodno šetaju po ulicama.

Fotografiju na kojoj se vidi kako stotinak Indijaca ispija “lek” na “urin partiju”, ignorišući zabranu okupljanja i uputstva o bezbednom rastojanju, struka nije komentarisala.

Sušilica za ruke „prži” COVID-19

Preporuka da (suve) ruke izložite sušilici 30 sekundi, nakon čega korona jednostavno biva “spržena” i “oduvana” sa šaka, potekla je sa kineskih društvenih mreža i odmah je uzeta zdravo za gotovo. Jer, ko može znati bolje od onih koji su „u kolevci” COVID-a 19?

Pa, recimo, epidemiolozi širom sveta (uključujući i one iz Kine), koji su konstatovali da je to (opasna) budalaština.

Njihov savet ostaje isti – ništa bez temeljnog pranja ruku sapunom ili dezinfekcionim sredstvom na bazi alkohola.

Posle toga možete i pod sušilicu.

Nestaće do leta

Ova teza proizilazi iz činjenice da virus običnog gripa slabi s dolaskom leta pa bi korona, prateći taj obrazac, trebalo da se ponaša ako ne isto, ono bar slično tome. Naučnici upozoravaju da to “može da bude a ne mora” jer još uvek nije temeljno testiran opstanak korone u toplijim klimatskim uslovima.

Ipak, ako bi i došlo do usporavanja širenja virusa, to ne značio da će se smanjiti njegov potencijal za prenošenje s čoveka na čoveka: od početka je jasno da je COVID 19 daleko zarazniji nego običan grip.

Dolazi iz laboratorije

Američki predsednik Donald Tramp nazvao je koronu “kineski virus” aludirajući na to da Kinezi, s ciljem da ojačaju svoju poziciju, pomoću virusa potkopavaju svetsku ekonomiju. Ulje na vatru dolio je nobelovac Lik Montanjije, francuski virusolog koji je izolovao HIV.

On tvrdi da su COVID 19 stvorili mikrobiolozi iz laboratorije u Vuhanu, ali pretpostavlja da se radi o grešci.

Nakon toga oglasio se predsednik Francuske Emanuel Makron koji je odbacio tvrdnje o veštačkoj produkciji virusa i podržao opšteprihvaćenu teoriju da je mikroorganizam mutirao prelazeći sa slepog miša na drugu životinju, potom i na čoveka.

Za sve je kriv Bil Gejts

Sve je počelo još 2018. godine kada je drugi najbogatiji čovek na svetu upozorio na mogućnost izbijanja pandemije nalik ovoj koja nas je tada snašla. Fond “Bil i Melinda Gejts” finansirao je istraživanja nekoliko sojeva virusa a novac je obezbeđen i za izradu odgovarajućih vakcina.

Gejtsu se sada spočitava da je platio da se u laboratoriji razvije korona, jer mu je cilj da desetkuje stanovništvo na planeti, da zgrne novac na vakcini i uspostavi kontrolu nad celim svetom. Bil Gejts sigurno nije jagnje, ali zvuči neverovatno da bi neko s tolikim novcem, ko želi da zavlada svetom tako što će smanjiti populaciju na Zemlji, uložio milijarde u virus čija je smrtnost svega 2,5%.

Ni zarada od vakcine ne deluje kao dobar motiv jer su Gejts i njegova žena davno doneli odluku da svoj ogromni imetak ne ostave deci već dobrotvornim organizacijama.

Ima udela i 5G mreža

Teoretičari zavere označavaju petu generaciju bežičnih telekomunikacija kao direktan napad na zdravlje i živote ljudi. Korona virus je, smatraju oni, direktna posledica 5G tehnologije koja nije slučajno nastala u Kini, odakle je krenula pandemija. Takva tehnologija oštećuje DNK i oslabljuje imunitet i zato je situacija s koronom najgora u gradovima oko kojih je postavljeno najviše 5G tornjeva.

Protivnici ove mreže čak tvrde da se COVID19 širi preko te mreže.

Iako njeno štetno dejstvo (još) nije dokazano, u budućnosti će sigurno biti žestokih rasprava oko uticaja ove tehnologije na zdravlje ljudi. Ipak, kada je reč o korona virusu, tvrdnja da “putuje” preko radio-talasa protivi se svim zakonima fizike, mikrobiologije i medicine, ali i zdravom razumu.

I još nešto: COVID19 je uzeo maha u mnogim regijama gde nema 5G mreže, recimo, u Iranu i Africi, na kraju krajeva i u Srbiji koja, uprkos tvrdnjama teoretičara zavere, (za sada) ima samo jedan toranj, i to u Naučno-tehnološkom parku.

7 takozvanih srpskih narodnih mudrosti koje što pre treba da batalimo

Angelina Čakširan

Novinarka, reporterka koja za 40 godina karijere uvek stiže tamo gde drugi nisu ni pomišljali da može da stigne. I uvek donese najluđe priče, sa jednakom energijom i zanosom. Više puta nagrađivana. Doživotno rokenrol!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

51 Shares
Share via
Copy link