Novi Sad Vesti

Udruženi front novosadske opozicije: Ovih 12 stranaka činiće koaliciju protiv SNS-a

manjinske liste novi sad lokalni izbori
Foto: Stanislav Beti

Čini se da se razjedinjenost srpske opzicije po pitanju izlaska na lokalne izbore u Beogradu 2. juna, ipak neće preslikati u Novom Sadu, jer je na pomolu stvaranje velike koalicije, koja će pokušati da pomrsi konce vladajućem SNS-u.

Naime, dvanaest stranaka i pokreta u Novom Sadu, posle 10 dana pregovora, dogovorilo je formiranje opozicionog fronta za predstojeće lokalne izbore, saznaje 021.rs.

Na listi će se naći kandidati Stranke slobode i pravde, Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke, Stranke centar Srce, Građanskog pokreta Bravo, Zeleno-levog fronta, Pokreta slobodnih građana, Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Nove Demokratske stranke Srbije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Ekološkog ustanaka i Pokreta za Preokret.

Ovim je napravljena lista koju čini većina stranaka bivše koalicije Srbija protiv nasilja, Koalicija NADA i Građanskog pokreta Bravo.

Za sada nije istaknut kandidat za gradonačelnika

Lista na kojoj se nalaze gotovo sve opozicione stranke i pokreti u Novom Sadu imaće 78 kandidata. To znači da stranke i pokreti neće imati više od pet-šest predstavnika.

Prema nezvaničnim informacijama 021.rs, za sada nema dogovora ko bi mogao da bude istaknut kao kandidat za gradonačelnika i to bi mogla da bude tema pregovora unutar koalicije tek nakon izbora 2. juna, u slučaju pobede.

Postizanju dogovora prethodili su svakodnevni višesatni sastanci. Tokom vikenda je bilo govora o tome da će stranke desnice formirati sopstvenu koaliciju, ali su se vratili za pregovarački sto.

“Samo zajedničkom borbom do slobodnog Novog Sada”

Ideja vodilja 12 opozicionih stranaka i pokreta, koje bi uskoro trebalo da potpišu i sporazum, jeste da “samo zajedničkom borbom mogu da oslobode Novi Sad” od Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera.

Dogovoreno je da SSP, NPS, DS, SRCE, Bravo, ZLF, PSG, NADA (DSS, POKS), LSV, Ekološki ustanak i PZP sve aktivnosti u narednih mesec dana zajednički sprovode, kako bi građanima pokazali koliko je važna ujedinjena borba u jednom frontu protiv grupe oko SNS-a.

Prema saznanjima 021.rs, u pregovorima su učestvovali i predstavnici Akcije progresivne Vojvodine, koja je u međuvremenu najavila bojkot, dok za Narodnu stranku i Dveri, koje su najavile zajednički izlazak, na kraju nije bilo mesta.

Nakon postizanja dogovora ostaje nejasan status mogućeg kandidat bivšeg Gradskog odbora stranke Zajedno, nakon što ih je centrala u Beogradu raspustila.

Gradski odbor je već duže vreme bio u kampanji, te postoji mogućnost da se neko od predstavnika nađe na listi, pod uslovom da im se ustupi mesto.

Izvor: 021.rs

“Biram borbu!”: Deo opozicije koji izlazi na izbore odabrao novi slogan koalicije

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link