Lifestyle

Pucketaju vam zglobovi prilikom vežbanja ili ustajanja? Saznajte da li je to za brigu

Prilikom ustajanja ili tokom vežbanja često vam zapucketaju zglobovi? Treba li da se zabrinete zbog toga? Stručnjaci kažu NE i pojašnjavaju da je reč o krepitaciji. U većini slučajeva, ako zglobovi pucketaju, ali ne bole, onda je to krepitacija što u medicini označava pucketanje zglobova.

Iako nije reč o opasnoj pojavi, nekima zvuči i zastrašujuće. Takođe, ako pucketanje postane učestalo, trebali biste obaviti kontrolu.

Pucketanje zglobova ne zahteva neko posebno lečenje, ali lekari obično savetuju da ga ne izazivate namerno jer neki ljudi razviju nepotrebnu naviku rastezanja zglobova. Pucketanje zglobova je obično povezano s labavošću zglobova.

5-tibetanaca-vezbe-joga

Postoji nekoliko razloga zbog čega pucketaju zglobovi prilikom izvođenja različitih vežbi za mršavljenje ili održavanje telesne kondicije. Na primer, zvuk pucketanja u ramenima povezan je s godinama. Ako imate manje od 35 godina, pucketanje je znak nestabilnosti i opuštenosti tetiva i vezivnog tkiva.

Ako vam lakat pucketa prilikom kretanja i ako pucketanje prati i bol, ili povremena blokada, postoji mogućnost da vašim zglobom luta komadić kosti ili hrskavice.

Snažan i kratak zvuk krckanja kukova najčešća je pojava, a događa se kada se debeli snopovi tetiva koje podržavaju nogu premeste na spoljnu stranu butne kosti. Iako to zna da bude bolno, ne treba se brinuti jer nije opasno i vrlo je česta pojava kod mladih žena. Rešenje je istezanje.

Pucketanje gležnjeva najčešće je posledica starih povreda kao što su iščašenje ili uganuće. Kolena na primer pucketaju prilikom čučnja jer ih opterećujemo težinom koja je sedam puta veća od naše ukupne telesne težine. Rešenje je jačanje mišića kolena.

Najčešći razlog pucketanja zglobova vilice su stres i napetost što uzrokuje i škripanje zubima tokom sna.

Sedam načina da budete zdravi iako na poslu sedite

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

13 Shares
Share via
Copy link