Lifestyle Novi Sad

Da li online tretmani i vežbe zaista pomažu?

schroth-metoda

S obzirom na novonastalu situaciju, svedoci smo da su mnogi svoje aktivnosti prebacili sa ofline na online, tu je pored treninga za fizičku formu i treninga koji se sprovodi u teretanama mesto našao i tretman za korekciju tela kod dece i odraslih, odnosno rešavanje problema deformiteta kičmenog stuba kao i bolova u leđima.

Kako bismo dobili detaljnije informacije o mogoućnostima i efikasnosti ovog vida tretmana, rešili smo da popričamo sa  Nikolom Jevtićem čiji je Scolio centar upravo  prešao sa ofline na online tretmane. Nikola je inače i internacionalni istruktor Schroth metode čijom primenom se veoma uspešno sprovodi korekcija deformiteta kičmenog stuba kod dece i odraslih.

Na koji način je osmišljen koncept online tretmana, s obzirom da nam je poznato da su vežbe pre svega individualnog karaktera i nije jednostavno raditi na daljinu?

– Ja vam mogu reći kako smo mi to osmislili i kako sve funkcioniše kod nas. Slažem se da su naši tretmani bazirani na individualnom pristupu, to je ono pre svega za šta se zalažemo, međutim u ovakvim situacijama moramo biti na raspolaganju onima kojima je to potrebno, a sa druge strane da ne narušimo kvalitet i ono što smo gradili do sada. Online tretmani su isključivo namenjeni onima koji su savladali naše vežbe i osposobljeni su da vežbaju samostalno. Naš zadatak je da ih ispratimo i na taj način stimulišemo da rade. Mnogima je neophodna naša podrška, a samim tim i da znaju da imaju obavezu da urade vežbe.

nikola-skozi
Nikola Skozi / Scolio centar

Da li to znači da učenje novih vežbi na ovaj način nije moguće?

– Upravo tako, nije moguće učenje novih vežbi, a samim tim ni rad sa novim članovima, bar što se u našem slučaju tiče. Imali smo puno zahteva da damo komentar na stanje osobe tako što nam neko pošalje fotografiju na nekoj od društvenih mreža, a takođe gde bi neki želeli da se uključe u rad a da pre toga nisu bili deo Scolio Centra, odnosno nisu prošli edukativni proces naših vežbi, takve zahteve smo svakako morali da odbijemo i mislim da je to ispravan postupak.

Možete li uporediti kvalitet vežbanja online i u sali?

– Ne može se to uporediti, svakako je vežbanje u sali daleko kvalitetnije, ali situacija u kojoj se nalazimo nam ne dozvoljava da biramo, pa smo samim tim prinuđeni da radimo na ovaj način kako bismo održali kontinuitet kod onih kojima je to neophodno.

Da li u tom slučaju smatrate da je ovo pravi način da održite kontinuitet sa onima koji već duže vreme rade na rešavanju svog problema?

– Drugog izbora trenutno nemamo, ovo je jedina opcija i trudimo se da je iskoristimo na najbolji mogući način kako bismo dali svoj doprinos u ovom teškom period. Nismo želeli da sve prepustimo slučaju i trenutnim okolnostima. Dobili smo puno pozitivnih komentara od roditelja dece koji su uključeni u naš program, jer i sami kažu da mnoga deca ne bi našla motivaciju da sami rade kod kuće, ovako znaju da imaju obavezu i sve je lakše.

Da li biste ohrabrili i ostale kolege da krenu vašim stopama?

– Mislim da svako treba da odlučuje za sebe i u skladu sa svojim stavom donosi odluke. Naše aktivnosti su trenutno volonterskog karaktera, odnosno, potpuno su besplatne i tako će ostati do kraja vanrednog stanja. Samim tim, malo je nezahvalno svoje stavove nametati drugima, ali svakako mislimo da je neophodno biti tu za one koji nas trebaju u ovim trenucima pa makar i telefonskim putem, svakako će to našim članovima značiti jer ovde nije pitanje da li će neko izgubiti prvo mesto na takmičenju ove godine, pa će to nadoknaditi sledeće godine tako što će pojačati trening. Naš posao je malo osetljiviji i nekada se izgubljeno vreme ne možete nadoknaditi. Samim tim, smatram da je uvek moguće naći rešenje za nešto što želite i izgovor za nešto što ne želite.

Da li mislite da je moguće nastaviti online tretmane i nakon vanrednog stanja, s obzirom da tehnologija napreduje?

Telemedicina, odnosno lečenje na daljinu nije nešto što je novo, međutim nisam neko ko podržava ovaj vid tretmana u regulranim uslovima. Nakon vanrednog stanja ćemo svakako obustaviti online tretmane, izuzev nekih online konsultacija za pacijente koji ne žive u našoj zemlji, s obzirom da imamo dosta takvih slučajeva. Smatram da nije moguće sprovesti na istom nivou tretman na ovaj način, pa ni sličnom kao kada imate osobu ispred sebe, samim tim mislim da nije dovoljno efikasno.

Trening u izolaciji: 4 vežbe za ubrzavanje metabolizma

PARTNERI SAJTA


369 Shares
369 Shares
Share via
Copy link