Magazin

Ovo je Danica – prva beba rođena iz zaleđenog embriona u Srbiji

Vest da se rodila beba uvek je velika i uvek je radosna, a mala Danica je na radost i sreću svojih roditelja rođena nakon osam dugih godina pokušavanja da dobiju potomstvo. Danica je prva beba koja je u Srbiji rođena iz zamrznutog embriona.

Trudnoća i porođaj su prošli uredno, a Danica je zdrava beba.

Danica, rođena 19. februara ove godine, zapravo je ”napravljena” još oktobra 2019, kada su u Centru za biomedicinski potpomognutu oplodnju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, zamrznuta tri embriona njene mame Marije Vujičić (43).

Mama Marija kaže da je čudan osećaj kad pomisliš na to da je tvoje dete zamrznuto još oktobra 2019. godine, ali naglašava da je Danica ”kao i svaka druga beba”.

– Rođena je zdrava i prava, carskim rezom, 3.860 grama teška, 53 cm dugačka 19. februara i to pre termina, koji je bio 13. marta – kaže kroz osmeh Marija, prenose Novosti.

Zahvaljujući savremenoj medicinskoj tehnologiji, parovi u Srbiji koji ne mogu da dobiju potomstvo prirodnim putem, imaju mogućnost da zamrznu embrione i na taj način pokušaju da dobiju dete u nekom kasnijem, povoljnijem periodu.

Kragujevčanka Marija Vujičić, koja je iz prvog pokušaja ostala trudna uz pomoć zamrznutog embriona, postala majka. Ona i njen suprug osam godina su pokušavali da dobiju potomstvo prirodnim putem, a onda su se odlučili na ovaj korak.

Kako je Tanjugu rekla Marija Vujičić, iako je imala dozu strepnje, na kraju je sve ispalo kako treba.

“Prezadovoljna sam kompletnim osobljem odeljenja za biomedicinski potpomognutu oplodnju Kliničkog centra Kragujevac. Svi su mi bili velika podrška od početka do kraja trudnoće. Sačuvali smo još nekoliko zaleđenih embriona i sigurno ćemo još jednom na ovaj način probati da se ostvarimo kao roditelji”, rekla je Marija Tanjugu.

Na Odeljenju za biomedicinski potpomognutu oplodnju, koje postoji u Kliničkom centru Kragujevac od 2018. godine, kažu da je ovo veliki korak za sve bračne parove koji se bore sa sterilitetom.

Direktorka Centra dr Marija Šorak izjavila je Tanjugu da su svi presrećni zbog uspešne trudnoće i porođaja Marije Vujičić, prenosi 021.

“Nakon klasičnog postupka vantelesne oplodnje, dobijamo veći broj embriona nego što je neophodno. Prema zakonskim regulativama, dozvoljeno je vratiti do tri embriona. Primenom nove metode, višak kvalitetnih embriona se zamrzava, čime se omogućava da pacijentkinje naredni postupak ne moraju da prolaze u celosti, već da zaleđene embrione čuvamo i da ih, kada se ukaže povoljnija prilika, vratimo spontanom menstrualnom ciklusu”, objasnila je dr Šorak.

Govorili su mi: Crknite i ti i tvoja beba, nadam se da ćeš umreti na porođaju

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

59 Shares
Share via
Copy link