Magazin Zdravlje

Jelena je sama, ali želi da postane majka – ovo je njeno iskustvo s vantelesnom oplodnjom

jelena vasic vantelesna oplodnja
Jelena Vasić, foto: printscreen

Jelena Vasić iz Srbije čvrsto je odlučila je da se, iako singl, ostvari kao majka. Jednom je već prošla kroz celokupnu proceduru vantelesne oplodnje i odgovorno tvrdi da je veoma jednostavna i potpuno bezbolna.

Kako kaže, sve je počelo kao šala da će otići u banku sperme, koja je dovela do klinike u Skoplju na kojoj će u martu ove godine Jelena ponovo pokušati da ostane u drugom stanju i na svet donese dugo željeno dete.

– U početku, pre dve godine više je bila šala da ću otići u banku sperme jer mi ljubavni život nije baš kako sam ga ja planirala. Iz toga sam počela da se interesujem, guglala i našla kontakt te bolnice u Skoplju. Videla sam da postoji i u Grčkoj bolnica koja se time bavi, a banka je iz Danske. Odlučila sam se za Skoplje, jer mi je bliže i tako je sve krenulo, jako prosto – otkriva Jelena Vasić.

Nažalost, prvi korak je bio bezuspešan, a sada su joj ostale još dve procedure, jer je ona to platila.

– Bila je u novembru i bila je bezuspešna. Sledeću sam htela odmah u decembru, ali zbog nekih zdravstvenih razloga ostavila sam je za mart, tako da sada čekam taj termin i nadam se uspehu. Sve je koštalo oko 3.200 evra, ako ne uspem u Makedoniji, nastaviću proceduru u Srbiji. Već sam se prijavila ovde, što mi je još lakše i besplatno je – istakla je Jelena.

– Cela procedura traje svega par minuta, bezbolno je i jako jednostavno – kaže Jelena, koja je srećna zbog svoje odluke.

– Svi su me podržali, skoro svi, i nijednog momenta nisam posustala – otkriva Jelena Vasić za Prvu, a prenosi Blic.


Prema rečima konsultanta za vantelesnu oplodnju, Sandre Jovanović, mnogo je žena koje su same, a žele da se ostvare kao majke.

Kada takvo dete dođe na svet u izvodu iz matične knjige neće biti podataka o biološkim roditeljima, ističe Sandra Jovanović za Prvu.

– Stoji podatak samo majke, bez imena oca. Bez obzira što mi uvozimo ćelije, ti podaci su anonimni. Možete dobiti visinu, težinu, boju očiju, boju kože, krvna grupa, ali ništa vezano od biografskih podataka, niti vi, niti vaše dete kasnije u životu – ističe Jovanović, koja navodi da će dete sa 16 godina moći da dobije podatke iz kartona.

Izvor: Blic

Tijana 3 godine vodi bitku sa državom da joj odobri da rodi dete sa pokojnim suprugom

Čitajte Luftiku na Google vestima

68 Shares
Share via
Copy link