Magazin Srbija

Novopazarka u 60. postala majka, preživljava sa 120€ mesečno i strahuje da će završiti na ulici

atifa
Foto: vesti-online.com

Novopazarka Atifa Ljajić (65) zbog svoje istrajnosti i hrabrosti na kratko je postala poznata u čitavom svetu. Naime, Atifa je nakon petog pokušaja vantelesne oplodnje, rizikujući svoje zdravlje i život, uspela da ostane trudna u 60. godini života i odlučila je da rodi.

U junu 2017. godine ona je carskim rezom na svet donela Alinu, danas zdravu petogodišnju devojčicu.

Zvali su tada mnogi, pozivi su stizali čak iz Amerike i Australije. Čestitali su joj na hrabrosti, uprnosti i neverovatnoj želji da se, makar i u poznim godinama, ostvari kao majka. Pošto je bila bez posla, penzije i ušteđevine, a sa nevenčanim suprugom Šerifom Nokićem (75) živela je u neuglednoj podstanarskoj sobici, svi su joj tada obećavali pomoć, a samo retki su joj skromno pomogli.

– Najviše sam očekivala od grada Novog Pazara. Čak sam se nadala da će mi dodeliti neki sobičak, da Alina i ja imamo krov nad glavom i da ne plaćam kiriju. Nažalost, osim nekoliko manjih donacija čitalaca „Vesti“, humanitarka Hida Muratovića i jedne dobre Beograđanke, koje su pristigle odmah nakon Alininog rođenja i koje su mi mnogo značile, svaka druga pomoć je izostala – priča Atifa za Vesti online.

Danas je ovoj hrabroj Novopazarki i njenoj mezimici Alini još teže, Šerif je retko sa njima, bolestan je i samo povremeno navrati da vidi Alinu. Žive od Atifine penzije od 120 evra, a samo za stan mesečno treba da stvore 150 evra, plus komunalije, struja, sredstva za higijenu, namirnice… Pošto kiriju nije platila nekoliko meseci, Atifi i Alini preti opasnost da ostanu bez krova nad glavom, na ulici bez igde ičega.

– Dugo sam bila bez posla, tehnološki višak u Tekstilnom kombinatu „Raška“, nešto ušteđevine što sam imala potrošila sam za bolnice i vantelesne oplodnje. Čak sam morala da podignem kredit i da pozajmljujem, ni sama ne znam kako sam preživljavala. Mnogo sam očekivala od penzije koju sam prošle godine konačno dobila, a koja iznosi samo 15.000 dinara, odnosno oko 120 evra. Eto toliko vredi moj tridesetogodišnji rad za mašinom i u tri smene – žali se Atifa i naglašava da je rođenjem Aline ostvarila svoje višedecenijske snove.

Ona ističe da je ponosna i presrećna majka i da ima svoje zlato koje ne bi dala ni za šta na svetu, ali i da je strašno zabrinuta i uplašena.

– Ne znam, zaista, kako ćemo i od čega živeti. Možda su u pravu oni koji su mi govorili da ne rađam dete u 60. godini, bila sam i ja u teškim dilemama, ali želja za roditeljstvom bila je jača od svega – kazuje Atifa.

– Čak sam i život rizikovala da dobijem Alinu, opet bih isto učinila, ako bude trebalo i gladovaću, samo brinem da ne ostanemo na ulici i da Alina ne bude gladna – priča Atifa i naglašava da bi joj puno značila svaka pomoć dobrih ljudi, posebno za kiriju, namirnice i odeću.

Devojčica je bistra i umiljata, a majka je veoma ponosna na svoju mezimicu.

– Moja Alina je divno dete, mnogo je pametna, sve upija kao kompjuter, trudim se da je lepo vaspitam, nadam se da će me zdravlje poslužiti i da ću biti uz nju bar dok ne postane punoletna, a posle šta joj bog da, verujem da neće biti loše sudbine – dodaje Atifa i ističe da je nakon rođenja Aline dobijala pisma podrške iz celog sveta, da su je zvale televizije iz cele Evrope i Amerike, a da su je potom svi zaboravili.

Mnoge žene širom Srbije i regiona Atifu smatraju herojem, jer je pomerila granice i dala im nadu za potomstvo, i da uprkos godinama, nikada nije kasno i da se upornost isplati. Ima međutim, i onih malobrojnijih koji smatraju da je Atifa, pre nego što je odlučila da rodi, morala da razmisli o svojim godinama i materijalnoj situaciji.

– Dete je Božji dar, svevišnji je hteo da je rodim u 60. godini. Srećna sam, uprkos svim mukama. Mnogi bi dali sve što imaju na ovom svetu da dobiju naslednike, nadam se da će nam Bog pomoći – priča Atifa i naglašava da je i danas zovu nepoznate žene i traže savet, kako da i u poznim godinama ostanu trudne i ostvare se kao majke.

Izvor: Vesti online, Telegraf

Moje ime je Nevena, ispričaću vam kako je mama nas petoro nahranila veknom hleba

113 Shares
113 Shares
Share via
Copy link