Beograd Magazin

Rođen mali Mehmed, prvi Beograđanin iz zaleđenog embriona

mehmed-beba-zaledjeni-embrion

U Ginekološko akušerskoj klinici “Narodni front” u Beogradu rođena je prva beba iz zamrznutog embriona, mali Mehmed. U ovoj klinici očekuju rođenje još 10 beba začetih na isti način tokom narednih nekoliko meseci.

Prema pisanju RTS-a, Mehmed je prva beba iz zamrznutog embriona u „Narodnom frontu“, a roditelji su se za njega borili čitavih šest godina.

– Ovo nam je druga vantelesna, zamrzli smo embrione u martu 2020. Bilo je nešto zbog korone, onda smo zamrzli embrione i odradili smo transfer u novembru i hvala Bogu uspešno je bilo – kaže za RTS ponosna majka Enesa Rizvanović.

Da bi ova procedura bila uspešna, bolnica „Narodni front“ obezbedila je novu opremu i proširila tim stručnjaka. Prednosti zamrzavanja embriona, kažu lekari, su brojne.

– Mi na taj način omogućavamo majkama, roditeljima da još jednom probaju, a bez prolaska kroz celu mučnu i dugačku proceduru vantelesne oplodnje. Danas kod nas u Srbiji svaka žena ima pravo na tri stimulisana ciklusa, to je kompletan proces i na tri vraćena odmrznuta embriona o trošku države – kaže doktor Željko Miković, direktor GAK „Narodni front“.

Prema njegovim rečina, na zamrzavanje embriona ide svako ko može da uđe u proces vantelesne oplodnje.

Veći je i broj vantelesnih oplodnji, uz maksimalnu uspešnost. Od početka godine uradili su 360, a prethodnih godina do 250. Prošle godine imali su ih najviše porođaja od osnivanja. Od početka godine rekordno 4.681 novorođenče.

Beba palčica rođena s 212 grama stigla kući posle 13 meseci u bolnici

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
1.2K Shares
1.2K Shares
Share via
Copy link