Magazin Svet

Rođene najstarije bebe na svetu, začete pre 30 godina (FOTO)

bebe Lidia i Timoti
Foto: Twitter

Blizanci Lidia i Timoti Ridžvej, rođeni pre par nedelja u američkoj državi Oregon, čekali su da ugledaju svetlost dana punih 30 godina, jer su začeti u procesu vantelesne oplodnje još davne 1992. godine. Sticajem nesrećnh okolnosti, njihov biološki otac koji ih je stvorio sa doniranom jajnom ćelijom, preminuo je ubrzo i embrioni su ostali zamrznuti sve do ove godine.

Bračni par Filip i Rejčel Ridžvej, koji već imaju svoje četvoro biološke dece, odlučio je da ih „usvoji“ i 31. oktobra 2022. napokon su došli na svet. Time su ovi blizanci postali najstariji embroni na svetu koji su dočekali da budu rođeni.

Bebe s mamom
Foto: PrtScr/abc7ny.com

– Kada smo ušli u ovaj proces, želeli smo da pronađemo embrione koji su bili zanemareni ili najneželjeniji. Tražili smo embrione kojima je bio potreban dom. Ideja da rodim svoje usvojeno dete mi je bila fantastična. Znali smo samo osnovne informacije o biološkim roditeljim, kao što su visina i težina, ali to nismo koristili kao kriterijum prilikom izbora. Više nas zanimalo koliko dugo su embrioni čekali da roditelji dođu po njih, rekla je majka beba Rejčel Ridžvej (34), za New York Post.

I embrion je biće

Evangelistički hrišćani kao što su Ridžvejevi, smatraju da su embrioni živa bića, a mnoge američke države se protive abortusu, pa su doneti „zakoni o ličnosti“ kako bi zaštitila prava embriona. Iz tog razloga mnogi parovi oklevaju da odbace svoje neiskorišćene embrione, što je dovelo do krize skladištenja. Procenjuje se da se u SAD-u trenutno čuva oko 1.000.000 embriona, koji čekaju da se rode.

Ridžvej porodica
Foto: PrtScr/abc7ny.com

Čuda su moguća

Naš čuveni genetičar dr Miodrag Stojković, podelio je ovu vest na svom Twitter nalogu.

Kod nas su mišljenja o ovom medicinskom čudu podeljena i večina ima rezervu prema tome.

– Uh, ne znam koje mi je mišljenje o ovom. Da li je ista tehnologija zamrzavanja danas kao i pre 30 godina? Da li su moguća neka mikrooštećenja embriona koja će se pokazati kasnije? Nadam se da će pratiti te bebe zbog daljeg razvoja nauke.

– Malo je jezivo i čudno. Iako izgledaju slatke, pitam se da li je ovo u redu kad gledamo s etičke tačke gledišta? Ne znam odgovor.

– Jel to sad može da prouzrokuje da ranije krenu da stare? Da im se kao deci javlja nešto što se javi sa 40 godina? Ovo je meni previše, nauka za nauku da pomogne čoveku, ali ovo je igranje.

Drugi pak smatraju da je rođenje ove dece sjajna stvar.

– Ovo pokazuje da bi međuzvezdana putovanja bila moguća i da bi ljudska vrsta mogla da preživi ta putovanja…..srećno Lidia, srećno Tim.

– Auh, za mene naučna fantastika. Gledam i čuda su moguća.

– Neopisiva lepota nauke!

Donacija jajnih ćelija – Najbolji put ka potomstvu

Helena Duković

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

22 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap