Magazin Novi Sad

Novosađani protestuju protiv novog mosta na Dunavu, sporan vijadukt preko Bulevara Evrope

kineski-most-maketa

EDIT: Ovaj protest je otkazan. Više o tome OVDE. Inicijativa “Vidi, Gari ne može!” organizuje protestni skup protiv izgradnje novog mosta na Dunavu, koji, kako smatraju, predstavlja izuzetno štetan i visokokoruptivan projekat protivan interesima našeg grada.

„Okupimo se sutra, u petak 18. juna u 9 časova ispred Skupštine AP Vojvodine, kako bismo zajedno odbranili Novi Sad od kabadahija na vlasti, koji zbog vlastitog profita uništavaju naš grad i vrše ekocid. Forsiranje izgradnje tzv. Novog Sada na vodi, uprkos svim rizicima koje ovaj projekat nosi sa sobom i uprkos protivljenju velikog broja građana, primorava nas da na zajedničkom protestu još jednom iznesemo jasan stav, odnosno da iskažemo snažan protest protiv nametnutih i štetnih projekata“ navode u saopštenju.

Kako kažu, ovaj protest treba da pokaže jedinstvo svih zabrinutih građana, političkih i nevladinih organizacija i svih društvenih snaga kojima je opšti interes i boljitak prioritet u odnosu na bilo koji drugi, partikularni interes.

Protest se održava u terminu u kom zaseda novosadska Skupština, a jedna od ključnih tačaka je upravo regulacioni plan mosta u produžetku Bulevara Evrope. Gadske vlasti uveliko dogovaraju gradnju ovog mosta sa kineskim CRBC-om, a kineski partneri su predstavili i idejna rešenja za most.

Iako su kineski graditelji već predstavili idejna rešenja za most, neophodan urbanistički plan do sada nije usvojen. Jedan od ključnih progovora građana na ovaj plan odnosi se na planirani vijadukt iznad Bulevara Evrope te na štetu koju će neminovno pretrpeti i Šodroš i Ribarsko ostrvo. Investicija je vredna oko 130 miliona evra.

Kako kažu u Inicijativi „Vidi gari, ne može“ ovaj protest je tek početak građanske borbe.

Građani samo prave probleme, sprečili stavljanje cevi u reku Tripušnicu kod Trgovišta

530 Shares
530 Shares
Share via
Copy link