Novi Sad

Poziv Srbiji na čišćenje Šodroša od smeća kolonijalizma, nasilja i mašina (FOTO)

Slobodna zona šodroš
Foto: Luftika

Jučerašnji dan u Novom Sadu obeležila je borba za očuvanje Šodroša, a građani Srbije su bili svedoci krajnje dramatičnih scena.

Ekološki aktivisti okupljeni oko „Šodroš Survivor kampa“ su svojim telima branili ovu prirodnu oazu od devastacije, tačnije pokušali su da spreče postavljanje ograde koju postavlja kineska kompanija „CRBC“, kao pripremu terena za izgradnju novog mosta.

U tome su ih sprečile brojne policijske snage sa opremom za razbijanje demonstracija, a nekoliko Novosađana je tom prilikom pohapšeno, uključujući i starije sugrađane, iako je protest bio nenasilnog karaktera.

Preostali aktivisti su i dalje u kampu, pored postavljene ograde, uporni u nameri da odbrane Šodroš, iako ih okružuju kordoni policije.

Povodom jučerašnjih događaja, Ekološki front Novi Sad pozvao je danas ljude iz čitave Srbije na „akciju čišćenja Šodroša“, danas u 16 časova.

Njihov poziv prenosimo u celosti.

„U Novom Sadu se vodi najvažnija borba za ovu zemlju. Za šumu i vazduh. Za život grada. Po naredbi Miloša Vučevića, juče su nas nikad brojnije policijske snage tukle, hapsile i šikanirale. Desetoro aktivista su dobili prekršajne i krivične prijave.

Akcija čišćenja šodroša
Foto: Facebook / ekoloskifrontns

Šuma ne može da se brani sama, potrebni smo joj mi. A sami ne možemo ni mi. Nama ste potrebni vi. Svi i sada!

Pozivaju se svi aktivisti, građani, čestiti i hrabri ljudi širom Srbije da dođu danas u 16 časova u ‘Šodroš Survivor kamp’, kako bismo krenuli u akciju čišćenja šume od smeća kolonijalizma, od nasilja i mašina“, stoji u objavi Ekološkog fronta na Fejsbuku.

Izvor: Facebook / Ekološki front Novi Sad 

Novosađani i opozicija prirodu štite lajkovima, Kinezi uz pomoć policije ogradili Šodroš

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

30 Shares
Share via
Copy link