Novi Sad

Čuvari Šodroša pozivaju građane Srbije da 23. oktobra ponovo oslobode Novi Sad

Protest šodrop 23. oktobar
Foto: Facebook / ekoloskifrontns

Ove nedelje borba za očuvanje Šodroša ulazi u svoju finalnu fazu, iako se ekološki aktivisti okupljeni oko „Šodroš Survivor kampa“ bore za očuvanje ove prirodne oaze već mesecima, čuvajući šumu sopstvenim telima.

Pripremni radovi za izgradnju novog mosta, koji aktivisti smatraju uvodom za projekat „Novi Sad na vodi“ počeli su u utorak (18. oktobra), pošto su radnici kineske firme „CRBC“ ogradili predviđen prostor za njegovu izgradnju.

Kinezi ograda
Foto: Luftika

Njih su sve vreme čuvali kordoni policije sa opremom za razbijanje demonstracija, koji su odgurivali i hapsili ekološke aktiviste koji su pokušavali da ih spreče u postavljanju ograde.

Sledećeg dana, u sredu, na Šodrošu je održan protest, na kojem se okupilo stotinjak Novosađana i ponovo je došlo do koškanja sa policijom, kada su okupljeni izražavajući nezadovoljstvo uništavanjem ove prirodne oaze, pokušali da sruše postavljenu ogradu.

Četvoro aktivista je tom prilikom ponovo privedeno.

Juče ujutro (2o. oktobar) na Kameničkoj adi pojavili radnici „Milenijum tima“ sa mašinom za razminiranje terena, istoj onoj koja se na ovom području pojavila i pre mesec dana, kada su ekološki aktivisti uspeli da oteraju radnike.

Ovog puta, u ograđenom delu Kameničke ade radnike „Milenijum tima“ i kineske kompanije „CRBC“ čuvaju kordoni policije u opremi za razbijanje demonstracija.

Poziv na protest kod Brodogradilišta 23. oktobra

Danas su ekološki aktivisti koji se bore za odbranu „pluća grada“ održali konferenciju za novinare ispred Skupštine Srbije, povodom policijske brutalnosti, prekoračenja ovlašćenja i dolaska teške mašinerije na Šodroš i Kameničku adu u poslednjih par dana.

Oni su tom prilikom uputili poziv građanima Srbije da im se pridruže na velikom protestu ispred Brodogradilišta, u nedelju 23. oktobra, na Dan oslobođenja Novog Sada.

„Kako tog 23. oktobra, tako i danas, posle 78 godina, su mu potrebni hrabri ljudi da ga oslobode od okupatora. Domaćih i stranih.

Skupimo se u nedelju u 16 časova na krivini kod Brodogradilišta da kažemo NE stranim okupatorima, njihovim kompanijama i kapitalu, ali i domaćim kolaborantima – Milošu Vučeviću i Srpskoj naprednoj stranci, njihovim poslušnicima u institucijama, službama i medijima.

Slobodna zona šodroš
Foto: Luftika

Ovo je naš grad, naša je šuma i voda, naša zemlja i vazduh. Odgovornost imamo da Novi Sad branimo. I ponovo oslobodimo“, navodi se u pozivu aktivista, objavljenom na Fejsbuk stranici Ekološki front Novi Sad.

Podrška poznatih ličnosti

Iako pripadnici opozicije zasad nisu jasno stali uz Novosađane koji brane Šodroš, dobili su podršku od brojnih poznatih ličnosti, poput Svetlane Bojković i Bojane Novaković.

Glumice su apelovale na policiju da ne prihvata nezakonite uredbe i da stane uz svoj narod.

Novosađani i opozicija prirodu štite lajkovima, Kinezi uz pomoć policije ogradili Šodroš

41 Shares
Share via
Copy link