Magazin Novi Sad

Novosađani i opozicija prirodu štite lajkovima, Kinezi uz pomoć policije ogradili Šodroš

Šodroš naslovna
Foto: Luftika

Rano jutros počela je, čini se, poslednja bitka za odbranu jedine preostale zelene oaze u gradu, Šodroša, koji se nalazi na ulazu na Ribarsko ostrvo.

Naime, radnici kineske kompanije “CRBC” (China Road and Bridge Corporation) počeli su sa postavljanjem ograde oko budućeg gradilišta za novi most preko Dunava u Novom Sadu.

Kinezi ograda
Foto: Luftika

Njih su u tome pokušali da spreče ekološki aktivisti, koji brane “pluća grada” već više od četiri meseca, koji su na ovom mestu sagradili “Šodroš Survivor kamp”, a pre nekoliko nedelja i proglasili “Slobodnu zonu Šodroš”.

Interventna jedinica protiv živog štita ekologa

Formirali su živi štit, međutim ubrzo su na lice mesta počele da dolaze brojne policijske snage, uključujući interventnu jedinicu u opremi za razbijanje demonstracija, koji su razdvojili aktiviste i radnike.

Napetost je sve više rasla, kako su policajci potiskivali ekološke aktiviste sve dublje u šumu, da bi omogućili kineskim radnicima da neometano nastave sa postavljanjem ograde i obeleže prostor gradilišta.

“Go home”, “Nismo protiv mosta, pokažite nam dozvole”, uzvikivali su Novosađani koji se bore za očuvanje Šodroša, pevajući poznatu antifašističku pesmu “Aj Karmela”, dok su ih policajci štitovima sabijali.

Sve vreme su obaveštavali javnost šta se dešava, u živom prenosu preko društvenih mreža, pozivajući sugrađane da im se pridruže u odbrani ovog prirodnog dobra.

Nije vredelo, Novosađani su očito bili zauzeti “mnogo bitnijim stvarima”.

Od privođenja nisu bili pošteđeni ni stariji sugrađani koji brane šumu

Pripadnici policije su neke od građana i aktivista uvlačili u kordon i jednog po jednog privodili, ovoga puta bez pomoći pripadnika privatnog obezbeđenja angažovanih od strane grada, koji su pre samo tri meseca gazili i klečali po glavama demonstranata.

Pored Brajana Brkovića, Radivoja Jovovića i Srđana Đurića iz stranke “Zajedno”, privedeni su i neki od starijih sugrađana, a prema nezvaničnim informacijama, oni se nalaze u PU u Ulici Pap Pavla.

Izostanak većine predstavnika opozicije

Interesantno je da se niko od viđenijih pripadnika opozicionih stranaka nije pojavio na odbrani Šodroša, koji su takođe očito imali “pametnija posla”.

Doduše, prema poslednjim informacijama, na licu mesta se pojavio Aleksandar Jovanović Ćuta, koji je pozvao sve opozicione pripadnike da mu se pridruže i da stanu uz svoj narod.

Kasno Marko na Kosovo stiže, većina boraca za očuvanje Šodroša je već privedeno…

Novosađani se za odbranu svog grada bore lajkovima na društvenim mrežama

Isto tako, većina Novosađana je još jednom pokazala da ih ne interesuje betonizacija njihovog grada kao ni nakaradni GUP, koji je donesen uprkos 12.500 sakupljenih potpisa protiv istog.

Ne interesuje ih ni odnos gradske vlasti prema sopstvenim građanima, koji nisu saglasni sa političkim mejnstrimom, ali ni prema Birou Bernske konvencije, koja zahteva da se do marta 2023. godine dostave dodatni podaci u vezi sa ugrožavanjem priobalja Dunava u Novom Sadu.

Novosađani su se za odbranu preostalih zelenih površina opredelili da se bore lajkovima i šerovima preko društvenih mreža. Kako sejemo tako ćemo i žnjeti.

Policija opkolila građane na Šodrošu, aktivisti im poručili da štite divlju gradnju (FOTO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
13 Shares
Share via
Copy link