Beograd Magazin

REKE VAM NE DAMO: U Beogradu protest protiv izgradnje malih hidroelektrana (FOTO)

Na Studentskom trgu u Beogradu u 13:00 časova počeo je protest zbog izgradnje malih hidroelektrana. Protest je počeo minutom ćutanja za reke koje su ubijene Crnovrška, Vlasina, Studenica…

Zahtevi

Okupljeni od nadležnih zahtevaju da ODMAH prekinu sa izgradnjom malih hidroelektrana širom Srbije.  Traže i da bude obavljena obimna stručna analiza (minimum dve godine) za ispitivanje reka i živog sveta i negativnog uticaja na prirodnu sredinu za sve do sada izgrađene derivacione MHE ili one u fazi gradnje.

protest-mhe-beograd-1

Isto tako, da se uradi stručna analizira koja bi građanima Srbije dala na uvid objektivne podatke o tome koliko MHE zaista doprinose elektroenergetskoj stabilnosti Srbije.

Traži se i da se smanje subvencije za MHE, a potpuno da se ukinu subvencije za derivacione MHE.

Rekama preti opasnost od cevi i betona

Skup organizuje grupa „Odbranimo reke Stare planine“, uz podršku učesnika iz Sirogojna, Kokinog broda, sa Zlatibora, Gledićkih planina, Resavskog kraja, Knjaževca, Nišavskog okruga, Raške, Valjeva, Kraljeva ili Kamene gore.

U tim regionima, ali i na drugim mestima na više od 850 lokacija, reke su u opasnosti od cevi i betona, a život kako ptica, riba i životinja, tako i ljudi, ugrožen je zarad profita male grupe ljudi bliskih vlastima, upozorava se u saopštenju.

protest-mhe-beograd-2

Kako je najavljeno, na protestu će bitii i predstavnici 9 lokalnih grupa okupljenih oko Građanskog fronta, iz isto toliko gradova Srbije i zajedno ćem poručiti da neće dopustiti ekocid nad rekama i vodama Srbije.

Ekološki aktivisti, a pre svih pokret „Odbranimo reke Stare planine“, podigli su glas zbog izgradnje MHE smatrajući da su one ubice prirodnog sveta! Protiv izgradnje MHE je i Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Na pojedinim protestima, kao što je bilo zbog MHE na Staroj planini i u selu Rakita u Opštini Babušnica bilo je i incidenata, jer se lokalno stanovništvo suprotstavilo invesitotorima, koji, pak, tvrde da sve grade prema dozvolama i prema zakonima.

O MHE

– Širom Srbije je planirana gradnja više od 800 mini-hidroelektrana na planinskim i drugim rekama. Do sada je u Srbiji izgrađeno oko 90 MHE, a određeni broj se nalazi u zaštićenim prirodnim područjima. Protivnici ukazuju da one veoma negativno utiču na eko-sistem.

– Veliki broj od planiranih 850 MHE se nalazi na slivovima Južne i Zapadne Morave, Ibra, gornje Drine, Lima. Samo je na Staroj planini u planu izgradnja čak 58 malih hidroelektrana. Na slivu Studenice, na planini Goliji i okolini, taj broj iznosi 31. Vlada Republike Srbije je Staru planinu 1997, a Goliju 2001. godine proglasila Parkovima prirode.

– Ako bi bile napravljene sve MHE, bilo bi obezbeđeno svega oko 2% potreba u energetskom bilansu Srbije na godišnjem nivou. Reke se isušuju, biodiverzitet uništava a priobalje devastira u nacionalnim parkovima, parkovima prirode, specijalnim rezervatima prirode.

protest-mhe-beograd-5

– Kako izgleda MHE? U zemlju se ukopaju cevi i u njih se „uteruje“ voda, čime se isušuje rečno korito. Dešava se i da 80% ili 90% vode ulazi u cevi. Ako bude napravljeno 500 mini hidrocentrala sa cevima dužine tri kilometara, Srbija će izgubiti 1.500 kilometara reka!

– Još je alarmantniji rezultat studije Univerziteta u Gracu, koji kaže da će Evropa izgubiti, ili dovesti na ivicu istrebljenja, jednu u deset ribljih vrsta, ukoliko se izgrade sve planirane mini elektrane na Balkanu. Jedanaest endemskih vrsta bi moglo biti potpuno zbrisano s lica Zemlje, 7 bi postalo kritično ugroženo, 4 tipa jesetre bi izgubilo habitat a broj ugroženih vrsta bi se duplirao na 24.

protest-mhe-beograd-4

– Zbog lančane reakcije izgradnje MHE na Balkanu, koji je najbitnije čvorište rečnog biodiverziteta u Evropi, bilo bi potpuno istrebljeno 49 od ukupno 591. slatkovodne vrste ribe, a u najboljem slučaju bi bilo izgubljeno 50-100% njihove distribucije u vodama Balkana.

– Organizacije za zaštitu prirode i stanovnici određenih područja bune se zbog toga. I Ministarstvo za zaštitu životne sredine protivi se izgradnji MHE.

Prodato! Arapi su postali vlasnici reke Vlasine

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

238 Shares
238 Shares
Share via
Copy link