Magazin

Firma u kojoj se nalazi SNS kol centar posle izbora od države dobila poslove vredne 200 miliona dinara

sns-kol-centar-prointer
Foto: N1

Prointer, firma na čijoj adresi se nalazio SNS kol centar, dobila je samo od 17. decembra poslove u vrednosti za više od 200 miliona dinara. Time se nastavlja višegodišnja bliska saradnja između države i ove firme, usled čega Prointer uvećava bogatstvo i dobija poslove od javnih preduzeća, ministarstava ili gradskih sekretarijata.

Inače, u javnosti je dovođena u vezu sa visokim funkcionerom SNS Slavišom Kokezom, što je zvanična vlasnica Ivana Rajić demantovala, piše Nova.rs.

Od izbora 17. decembra, firme „Prointer-veb“ i „Prointer sistem“ u vlasništvu Ivane Rajić dobile su od državnih institucija i organa poslove u ukupnoj vrednosti većoj od 200 miliona dinara, odnosno 1,7 miliona evra (bez PDV).

Ugovore su potpisali sa Ministarstvom građevinarstva i infrastrukture, Transnaftom AD Pančevo, Upravom carine i Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Upravo je poslednja nevedena institucija obezbedila Prointeru posao elektronske pisarnice i implementaciju dokument menadžment sistema čija je vrednost procenjena na 144 miliona dinara. To je ujedno i najveći posao, dok je preostalih šest potpisano u vrednosti od ukupno 60 miliona dinara.

Inače, Prointer je barem u dva navrata bio u fokusu javnosti. Poslednji put to se desilo uoči decembarskih izbora kada je CINS otkrio da se na adresi firme, Dunavskoj BB, nalazi kol centar SNS.

Nakon što je objavljena priča o radu kol centra, zaposlenima u ovoj firmi stiglo je upozorenje iz kadrovske službe firme da ne napuštaju objekat firme do kraja radnog vremena, uz napomenu da će svi ulazi firme biti zaključani.

Kako je ranije objavio CINS, njihovoj novinarki je, tokom razgovora za posao, poslata i adresa kol centra u koji treba da se javi, a reč je o sedištu firme Prointer.

Pre nego što je utvrđeno da je SNS kol centar na istoj adresi kao i ovo preduzeće, ona se u javnosti dovodila u vezu sa bivšim funkcionerom SNS i predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom. Njega su provladini tabloidi optužili da je učestvovao u aferi prisluškivanja predsednika države i da je zaradio 640 miliona evra.

Kokezi se od tada gubi svaki trag, a prema nezvaničnim informacijama nalazi se u inostranstvu.

Sa druge strane, iz firme su demantovali bilo kakvu povezanost sa bivšim predsednikom Fudbalskog saveza Srbije, o čemu je u nekoliko navrata govorila vlasnica Ivana Rajić.

Ipak, interesantan je podatak da su prihodi Prointera rasli uporedo sa periodom od kada je SNS na vlasti.

Samo za godinu dana, od januara 2022. godine pa do januara 2023. godine, „Prointer veb“ i „Prointer sistem“ dobili su od države poslove vredne više od 13,5 miliona dinara.

Godinama je Prointer gradio saradnju sa državnim preduzećima i strukturama, ali je od maja 2023. godine njihov novčanik značajno krenuo da „deblja“. Pored toga, uočljivo je da je Gradska uprava Beograda počela intenzivnije da poverava poslove poznatom dvojcu.

Tako je Sekretarijat za opšte poslove, na čijem je čelu naprednjak Dejan Kesar dodelio 23. maja 2023. godine firmama „Prointer veb“ i „Prointer sistem“ posao nabavke skenera i štampača vredan skoro 18 miliona dinara (sa PDV-om).

Samo osam dana nakon ove višemilionske nabavke, u otvorenom postupku javne nabavke za nadogradnju i održavanje sistema za elektronsko praćenje sednica, posao vredan gotovo 48 miliona dinara sa PDV dodeljen je istoj grupi ponuđača – firmama „Prointer veb“ i „Prointer sistem“.

Isti sekretarijat zaključio je ugovor sa Prointerom i 19. juna 2023. godine, kada je dogovoreno da se ovoj firmi pruži prilika da realizuj usluge iz oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija.

Vrednost ugovora procenjena je na 35.856.000 dinara, čime je za manje mesec dana dana dvojac “Prointer” dobio poslove i novac iz gradske kase “težak” više od 100 miliona dinara (sa PDV), odnosno približno oko 850.000 evra.

Kada se na to doda ugovor vredan 96 miliona dinara, dobija se računica od 197 miliona dinara za poznati dvojac iz Beograda.

Projekti i milionski poslovi od državnih institucija uticali su da poslovni prihodi Prointera odu „u nebesa“. Tako je samo u 2022. godini neto dobitak firme Prointer veb bio 64,7 miliona dinara, dok je godinu dana ranije bio 34 miliona dinara, odnoso skoro duplo manje.

Nešto lošije poslovne bilanse ima drugo preduzeće, „Prointer sistem“, koje je 2022. godine ostvarilo neto dobitak od 29 miliona dinara, dok je 2021. rezultat bio bolji.

Tada je dobitak iznosio 36,3 miliona dinara. Bez obzira na manje prihode druge firme, kumulativno, Prointer je samo u 2022. Godini ostvario dobitak od skoro 94 million dinara, tj. blizu 800.000 evra.

Novinarki CINS-a koja je otkrila SNS kol centar pokušavaju da upadnu na Instagram

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link