Magazin Srbija

Kokeza Gradskoj čistoći prodao tablete po 30.000 € komad, svaki neispravan

ssp slika
Foto: SSP

Državni budžet se od strane srpskih političara i javnih funkcionera percipira kao nepresušni ćup zlata, kao čarobna lampa iz koga novac građana ispunjava sve hirove i želje uže i šire rodbine. Toliko je širok spektar malverzacija, razrađenih načina pravdanja naduvanih troškova, da se prosto podrazumeva da političar nije ništa drugo do parazit koji živi samo na račun poreskih obveznika.

Kako je i sadašnja opozicija u nekom trenutku predstavljala vlast, kako na gradskom tako i na republičkom nivou, upravo je lopovluk karta kojom Aleksandar Vučić pred očima birača i dan danas, deset godina kasnije, matira sve svoje političke protivnike uz samo dve reči – žuti lopovi.

Za taj lopovluk nikada niko u Srbiji nije odgovarao, a ovaj ešalon rukovodilaca u protekloj deceniji povećao je uloge i plen te se takva praksa nastavila, a u otimačini su se vrlo dobro uvežbali svi oni koji imaju bilo kakav pristup novcu iz raznoraznih budžeta.

Približavamo se jeku izborne kampanje kada će se optužbe na račun političkih protivnika usložnjavati i slušaćemo neverovatne primere iz naše osiromašene i sive realnosti za koju postoji čitav spisak “zaslužnih građana”.

Upravo je jedna od tih neverovatnih informacija isplivala putem zvaničnog saopštenja Stranke slobode i pravde. Naime, radi se o informaciji da je Gradska čistoća za nabavku neispravnih tableta platila neverovatnih 30.000 evra.

“Famozni tableti koji su plaćeni čak 30.000 evra po komadu danas su stigli u sektor ‘cipelići’ Gradske čistoće. Ono što ove tablete čini ‘još vrednijim’ je činjenica da ni na jednom ne radi softver, zbog koga su tableti i kupljeni”, rekla je Ana Gođevac, predsednica Gradskog odbora Beograd Stranke slobode i pravde.

tablet1
Foto: SSP
tablet2
Foto: SSP

Ona u pisanoj izjavi objašnjava da se radi o Lenovo modelima TOM10 FHD PLUS koje je ovo preduzeće nabavilo od konzorcijuma na čijem čelu se nalazi nekadašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza.

“Pod pretpostavkom da imate uređaj koji radi i sami možete proveriti da je redovna maloprodajna cena ovog modela oko 200 evra. Pretpostavljamo da je onda onaj ostatak od 29.800 evra vrednost softvera, koji, za te pare, ne radi i futrola, koje nisu ni isporučene. Da sve ovo zbilja počinje da poprima scenario Monti Pajtona govori i odgovor rukovodstva na pitanje radnika šta da rade sa tabletima koje ne mogu da koriste – ‘Ništa. Nosite ih kući’. Šta bi onda bio cilj ove nabavke uopšte? Nije jasno, a neće ni biti sve dok je ova gradska vlast na čelu Beograda”, saopštili su iz SSP-a i poručili da se “zato već 3. aprila svojim glasom” može zaustaviti ovo sada već “nadrealno pljačkanje svih nas”.

Ovakve cifre običnim građanima deluju kao neverovatno poigravanje, naročito kada se u obzir uzme o kakvoj nabavci je reč, ali osim toga što ovakve optužbe neće biti procesuirane istražnim radnjama, čini se da se ni građani više ne potresaju zbog bespoštednog trošenja njihovih para. Prihvatili smo kao sasvim normalno vest da se ogromne količine para izvlače preko javnih preduzeća, a to je već samo po sebi porazno. Gotovo da nemoguće deluje dan kada će se za pljačku građana zaista odgovarati pred nezavisnim sudovima.

Da li ste i vi OVK terorista kako nas ubeđuju režimski analitičari?

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Kupovina tableta, laptopova, auta i ko zna čega još ima svuda po Srbiji. Raspolažu buždetom kao da du to njihovi privatni računi. Kada bi se pojedinačno pisalo o tome ne bi bilo dovoljno dnevnih i nedeljnih novina da objavljuju o takvim kradjama iz državnog buždeta. Inače bila sam protiv žutih, ali ovi mi konstantnim napadanjem otvoriše oči i sada imam osećaj da sam pogrešila.

OGLAS

447 Shares
447 Shares
Share via
Copy link