Magazin

Novinarki CINS-a koja je otkrila SNS kol centar pokušavaju da upadnu na Instagram

ivana-milosavljevic
Foto: Nova

Nalog na društvenoj mreži Instagram novinarke Ivane Milosavljević, koja se pred izbore infiltrirala u kol centar Srpske napredne stranke zbog rada na istraživačkoj priči, ceo dan u četvrtak bio je pod napadom. Nezavisno udruženje novinara Srbije zbog toga je podnelo prijavu Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Na lični Instagram nalog Ivane Milosavljević, novinarke Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), samo u toku jučerašnjeg dana neko je pokušao da uđe čak sedam puta. Prvi pokušaj zabeležen je par dana ranije.

Zbog sumnje da se ovo čini zbog njenog novinarskog posla i objavljenih istraživačkih priča pravnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) podneo je prijavu nadležnom tužilaštvu, piše CINS.

„Za sada smatramo da su ovi napadi rezultat Ivaninog novinarskog rada i pokušaj da joj se direktno nanese šteta, i da postoji sasvim opravdana opasnost da zaista dođe do preuzimanja naloga na njenim društvenim mrežama“, stoji u prijavi.

Prošlo je nešto više od mesec dana kada je CINS objavio istraživanje o kol centru Srpske napredne stranke (SNS).

Milosavljević je kao novinarka CINS-a nakratko bila deo velikog kol centra skrivenog od javnosti iz kojeg je više od 100 ljudi svakodnevno pozivalo građane i pitalo ih da li će glasiti za SNS. Tako je razotkrila da se iza svega krije dobro organizovana grupa i način rada koji baca sumnju na kupovinu glasova i novac iz „crnih fondova“.

Bojan Perkov iz SHARE Fondacija, koja se bavi digitalnom bezbednošću, kaže da su u pitanju pokušaji neovlašćenog pristupa Instagram nalogu od strane nepoznatih osoba.

Ovi pokušaji, dodaje, dolaze u jako osetljivom trenutku. Perkov smatra da postoji velika šansa da je to povezano sa istraživanjem o kol centru jer je Ivana dosta postala poznata u javnosti, a naročito zato što se ponovo zakuvao ceo slučaj.

Agencija za sprečavanje korupcije odlučila je da ne pokrene postupak u vezi sa SNS kol centrom. U njihovoj odluci se navodi da su i SNS, ali i agencija za hostese M&J Lady i Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB) negirali bilo kakvo učešće u radu kol centra.

Krivična prijava protiv Miloša Vučevića zbog kol centra SNS-a

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link