Magazin

Carina se na Instagramu hvali zaplenama po nekoliko grama droge, vlast krijumčari Kokezu i njegovih 640 miliona €

Uprava carina
Printcreen Instagram / Collage

Nekada bliski saradnik Zorana Đinđića, Zorana Živkovića, a kasnije i Borisa Tadića postao je čovek od najvećeg poverenja aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Njegovo ime je Branko Radujko, on je bio strastveni pobornik ideologije i politike Demokratske stranke, optuživan je od samog Vučića da je uništio Telekom, a početkom godine ova, kako je Vučić sugerisao, društvena štetočina postavljena je početkom ove godine za direktora Uprave carina, upravo dok Aleksandar Vučić sve poluge vlasti drži u svojim rukama.

Uprava carina i njen novi direktor trude se da promene koruptivni imidž koji decenijama kruži u javnosti, a naročito od kada je obelodanjena, a ubrzo potom i zataškana, afera u kojoj je kao frontmen obeležen Slaviša Kokeza, nekadašnji Vučićev telohranitelj i predsednik Fudbalskog Saveza Srbije.

Društvene mreže pojedinci i razni kolektivi najčešće koriste za isticanje karakteristika i aktivnosti za koje veruju da su im komparativne prednosti u odnosu na stvarnu ili imaginarnu konkurenciju. Obično je ta slika, taj imidž i to predstavljanje jeftina laž koja ne iskazuje ni delić suštine niti istine.

Na takvu strategiju odličila se i Uprava carina, na čelu sa Radujkom, a kao alat kojim će ulepšati stvarnost izabran je Instagram. Na ovaj način Carina je krenula utabanom Instagram stazom kojom odavno koračaju Aleksandar Vučić, Goran Vesić i ostali tiktokeri srpskog društva. Influenserski sindrom ozbiljno se zapatio u ovo obezglavljeno društvo.

Na profilnoj stranici Uprave carina mogu se videti različite fotografije zaplena narkotika, uz kratke opise o kojim supstancama se radi, kao i na koji način je zaplena izvršena.

– Često nas novinari pitaju šta sve to putnici nose sa sobom na odmor, a odgovor je – kako ko… Tako su juče carinici na Horgošu u putnoj torbi jednog 39-godišnjeg Nemca koji je krenuo u Grčku na more, zatekli “kolekciju“ teglica i kutijica punih marihuane i set za njenu pripremu za konzumiranje… Prethodno je, naravno, carinicima rekao da sa sobom ne nosi ništa i da nema šta da prijavi… – stoji u opisu jedne fotografije zaplenjene marihuane.

Zanimljivo je videti na koje sve načine ljudi pokušavaju da prenesu nedozvoljene narkotike preko granice prilikom odlaska na odmor nakon još jedne naporne godine. Carina, kao i policija, međutim nema razumevanja za takve potrebe, pa sankcioniše i na internetu objavljuje i najmanje zaplene koje su namenjene ličnoj upotrebi, a ne daljoj preprodaji i trgovini.

– Leto je i svima nam je potrebna dodatna nega kose, međutim kod carinika ne prolaze maske za kosu “obogaćene“ kokainom i hašišom… U to su mogla da se uvere i trojica mladih Nemaca koji su krenuli u Tursku sa arsenalom “pojačane nege za kosu“… – stoji u još jednom samohvalospevu objavljenom na Instagram profilu Uprave carina.

Ima toga još…

– Gde su sve putnici spremni da sakriju drogu kada imaju nameru da je prenesu preko granice zanimljivo ilustruje primer dvojice dvadesetogodišnjaka, holandskih državljana turskog porekla, koji su nekoliko kapsula metamfetamina spakovali u lične torbice koje su nosili uz sebe, dok su hašiš sakrili u posudu za tečnost za brisače! – ne odustaju iz Carine.

Neko bi mogao pomisliti da se radi o otkriću najveće plantaže marihuane u Evropi…

Takođe, direktor Uprave carina Branko Radujko na zadatku promocije ove vrlo važne službe koja se nemože pohvaliti visokim poverenjem građana, objavio je da se u budžet Srbije slilo 608 miliona evra, odnosno 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine. To je gotovo pokriven lopovluk Dragana Đilasa, kako to naprednjaci vole da kažu, od 617 miliona evra. Do pokrića rupe duboke 640 miliona evra nastale, kako su režimski mediji pisali, zaslugom umešnosti Slaviše Kokeze ipak se mora otkriti mnogo više kesica sa marihuanom ili neprijavljenim satovima.

Vučić, služba i družba: Ni jedan funkcioner nije saslušan u slučaju „Jovanjica“

 

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

715 Shares
715 Shares
Share via
Copy link