Magazin Srbija

Pre 3 godine Stojadin prodavao bubreg zbog duga za struju, sve platio, struje nema

NISLIJA KOJI JE PRODAVAO BUBREG I DALJE ZIVI U MRAKU
BETAPHOTO/BILJANA LJUBISAVLJEVIC/MO

Zbog teške materijalne situacije i finansijskog preživljavanja u Srbiji, zemlji koja se ponosi poreklom Nikole Tesle, mnoge porodice i dalje žive bez električne energije. U Nišu, najvećem gradu na jugu na naše zemlje, više od 4.500 porodica živi bez struje zbog neizmirenih računa.

Među njima je i porodica Mitić iz ovog grada, koja je u međuvremenu i isplatila svoja dugovanja, ali im struja još uvek nije omogućena. Stojadin Mitić (75) je svojevremeno zbog tog dugovanja nudio i bubreg na prodaju.

Stojadin sa suprugom živi već tri i po godine u stanu u naselju Železničke barake. On je agenciji Beta ispričao da je izmirio dugovanja, ali da i dalje nemaju uslove „da žive kao ljudi“.

– Nijedan dinar više ne dugujemo Elektrodistribuciji. Platili smo više od 300.000 dinara na ime starog duga, a posle još 170.000 na ime neke navodne nelegalne potrošnje. Medjutim, kada su trebali da nas uključe, rekli su nam: ‘Ne može, morate da donesete potvrdu iz Katastra da je stan uknjižen’. Tako smo se našli pred nepremostivom preprekom – započeo je svoju priču Stojadin.

On objašnjava da takvu potvrdu iz Katastra ne mogu da dobiju jer su svi stanovi u ovom naselju u vlasništvu Železnice, a ona ih nije uknjižila.

– Mi smo pokrenuli proceduru otkupa stana, ali ovog našeg naselja nigde nema upisanog u Katastru. Pokušali smo da dobijemo dokumentaciju od Železnice, medjutim, oni su se podelili na neka preduzeća i sad ne znaju kom preduzeću treba da pripadnu stanovi. U Nišu ima 70 takvih stanova – kaže Mitić.

NISLIJA KOJI JE PRODAVAO BUBREG I
BETAPHOTO/BILJANA LJUBISAVLJEVIC/MO

Za protekle tri i po godine Stojadin se obraćao za pomoć mnogim ustanovama i institucijama, kucao na vrata više od 15 kancelarija u „Jugoistoku“, a odgovor je dobio jedino od Zaštinika gradjana Zorana Pašalića.

– Zaštitnik građana mi je odgovorio da ne može da reši moj problem, ostali mi ništa nisu odgovorili. Pisao sam Elektroprivredi Srbije, i gore u Beogradu i ovde u Nišu, premijerki Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Kome još da se obratim za pomoć, ne znam – očajan je Stojadin, koji već poseduje prepunu torbu različitih molbi, dopisa, zahteva…

On je priznao da je tek ovih dana od novinarke koja ga je posetila saznao da postoji mogućnost da se prijavi Gradu Nišu ili gradskim opštinama za ponovno prikluđjučenje na elektro mrežu.

– Nisam znao za taj poziv grada i za to da su se grad i Ministarstvo energetike angažovali da problem sa strujom rešavaju. Kako bih i znao kad nemamo struju, ne možemo da gledamo televizor. Prijaviću se, pa ćemo da vidimo šta će od toga da bude – kazao je Mitić.

Ono što ističe Stojadin to je da njemu i supruzi treba ljudska, a ne novčana pomoć.

– Supruga i ja smo radeći na železnici stekli penziju, ona prima 16.800 dinara, a ja 27.000. Možemo da plaćamo račune, ali samo da nam neko pomogne da nas ponovo priključe na mrežu – napominje.

On je zaista pre tri godine, zbog velike krize kada su morali da plate dug od 300.000 dinara, u „očaju“ ponudio bubreg na prodaju, ali je od toga odustao pošto je uz pomoć ćerke prikupio novac i isplatio dug.

Zainteresovanih kupaca je bilo.

– Imao sam više ponuda za bubreg, bili su to ljudi koje je muka naterala, jedna žena je tražila bubreg za ćerku, otac je tražio za sina. Da nisam na drugi način sakupio novac sigurno bih to uradio. Spreman sam sve da uradim ne bi li nas ponovo priključi. Pre svega zbog moje žene, težak je astmatičar, bolesna je, ne znam koliko će izdržati bez struje – priča Stojadin.

Njegova supruga Milunka rekla je agenciji Beta da ima „samo jednu želju pre nego što umre“, a to je da ponovo imaju struju.

– Mnogo mi je teško što nemamo struju, najviše zbog ćerke. Usvojili smo je kada je imala 4.800 grama, a sada dodje kući sa posla i nema toplu vodu da se okupa. Prošlog vikenda se udala i morali smo da pozajmimo struju od komšija za ta dva dana kada su nam gosti dolazili – rekla je Mitić.

Od 4.500 domaćinstava u Nišu koja su bez struje njih 350 se u proteklih mesec dana odazvalo pozivu grada i prijavilo za pomoć oko ponovnog priključenja na elektroenergetsku mrežu.

Pretpostavlja se da je broj prijavljenih mali zato jer mnogi, poput Mitića, ne znaju za poziv.

Milisav živi sam i gladan, bez struje i vode, gotovo potpuno slep

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

667 Shares
667 Shares
Share via
Copy link