Vesti Vojvodina

Đorđevićima isključena struja zbog duga od 350.000 dinara, sedmoro dece živi u mraku i greje se na šporet

Đorđevići
Foto: Privatna arhiva/24sedam

Porodica Đorđević živi u mraku sa sedmoro dece u Pančevu još od letos. Najmlađi Vasilije ima šest godina i živi sa autizmom. Ostala deca idu u osnovnu školu, a najstarije u srednju.

Žive u kući u Vojlovici u industrijskom delu Pančeva.

Majka brine o deci a otac radi kao tehničar

Greju se na šporet na drva, koja jedva da imaju. Deca spavaju potpuno obučena, jer kuća nije topla, a njihovi roditelji Ivana i Dragan greju vodu na šporetu kako bi se okupali.

Majka Ivana nigde ne radi jer se brine o deci, a najviše vremena posvećuje autističnom sinu.

Dragan radi u policiji u Pančevu kao tehničar, ali jedna plata nije dovoljna da bi se isplatio dug za struju koji iznosi 350.000 dinara i za pristojan život koji je vredan svakog čoveka.

Opština Pančevo, Elektrodistribucija, Socijalna služba-svi nemi i nemoćni

Draganova majka Sonja Đorđević je, u razgovoru za 24sedam, kazala da je pokucala na brojna vrata i molila za pomoć, ali da za njene molbe niko nije imao sluha, osim, kako kaže, socijalnog radnika u Pančevu koji je obećao da će im pomoći da barem dobiju drva.

– Moj sin živi sa suprugom i sedmoro dece u Pančevu, u kući koju su kupili pre tri godine. Struja im je isključena od avgusta jer nisu imali novca da je plaćaju. Imaju dug za struju oko 350.000 dinara i u veoma teškoj su situaciji. Skinuli su im brojilo sa bandere i potrebno je 150.000 dinara da postave brojilo i plate dug. Svima sam se obratila za pomoć – kaže  Sonja i dodaje:

– Bila sam i u opštini u Pančevu i Službi za rad i socijalna pitanja. Struja im je isključena od 22. avgusta, pa možete misliti kako je mom unuku koji je dete sa posebnim potrebama, ali i ostaloj deci koja žive u toj kući. Moj sin i snaja imaju potvrdu da imaju dete sa posebnim potrebama, a po zakonu tom detetu ne sme da se isključi ni struja ni voda. Potvrda je validna, a dete se leči u Palmotićevoj u Institutu za mentalno zdravlje  – tvrdi Sonja.

Obratila se i Zaštitniku građana u Pančevu

– Zvala sam i Zaštitnika građana u Pančevu, ali ništa. A snaja je napisala da im treba pomoć za struju. Odbili su ih, a nisu ih ni obavestili. Moj sin im se skoro obratio i napisao da im je potrebna pomoć, ali još uvek nije dobio nikakav odgovor u vezi sa tim – napominje Sonja i objašnjava koliko je za dete sa autizmom važno da živi u kući u kojoj bar ima struje.

– Vasilije je dete sa autizmom, superaktivno. Navikao je da gleda crtane filmove, a već duže vreme živi u mraku. Ide u predškolsko od osam do pola jedanaest. Predškolsko nije tako blizu kuće, pošto žive u Vojlovici. Čim padne prvi mrak deca su bukvalno blokirana. Nemaju toplu vodu ni televiziju, ne mogu da uključe aparat za inhalaciju, a svi su prehlađeni. Greju se na šporet, a drva jedva da ima. Imaju veću TEA peć koja ne radi, jer nemaju struju, pa su uneli šporet – objašnjava sagovornica portala 24sedam.

Sa dve i po godine saznali da dečak ima autizam

– Imao je operaciju slepog creva u Tiršovoj. On sada ne govori i nosi pelene, tako da je situacija veoma teška – kaže Vasilijeva baka Sonja.

U razgovoru za portal 24sedam Sonja je dodala da je doživela tragičan gubitak, jer je pored sina Dragana, koji je sada u teškoj finansijskoj situaciji, imala još jednog sina koji je, nažalost, preminuo.

Ukoliko ste u mogućnosti da pomognete porodici Đorđević, uplatu možete izvršiti na ovaj broj:

200-1636081-76, adresa Marije Bursać broj 2, stan 7, Zemun.

Za dodatne informacije obratite se na broj 060 330 05 08

Izvor: 24sedam

Dirljiv gest policajaca u Pančevu, ćerki stradalog kolege uz rotaciju doneli rođendanski poklon

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link