Lifestyle Moda

Priključite se H&M nedelji recikaže

Švedski brend H&M i svetski poznata reperka M.I.A. vas pozivaju da u nedelji reciklaže, koja se obeležava od 18. aprila do 24. aprila, učestvujete u sjajnoj akciji koja ima za cilj prikupljanje 1.000 tona stare garderobe. Potrebno je da  pripremite svu garderoba koja vam je višak ili je neželjena, u nedelji reciklaže je odnesete u neku od H&M prodavnica i predate ljubaznim prodavačicama.

hm-reciklaza-odece
H&M video prinscreen

Svake godine milioni tona stare garderobe se baci i jednostavno propada, a 95 odsto te tkanine moglo bi da se iskoristi. Cilj ove akcije je da se pokaže da moda nije samo prolazna i kratkotrajna i da može da se zaokruži čitava priča, kako bi tkanina dobila novi život a moda na taj način bila večna.

Na ovaj način minimizirao bi se negativan efekat na prirodu usled stalno ulaganja u nove trendove i smanjila količina otpada na deponijama. Recikliranje jedne stare majice može da spasi 2.100 litara vode, zamislite samo koliki će uticaj imati nedelja reciklaže.

H&M je brend koji od 2013. godine sakuplja staru garderobu širom sveta, nije važan brend, i nije važno da li je stvar pocepana ili izlizana. Tom prilikom se prikupi stotine tona stare garderobe, koja se šalje na sortitanje. Očuvane stvari se dalje distribuiraju i prodaju kao second hand garderoba.

Garderoba koja je pocepana ili izlizana se prerađuje u krpe za čišćenje, punjenje za sedište za kola, materijale za izolaciju i slično. Takođe se od nje mogu napraviti nova vlakna, vuna i da se iskoristi za pravljenje novih modnih komada. Dakle 99 odsto prikupljenje garderobe se ponovo nosi, koristi u neke druge svrhe, odnosno reciklira.

Ostvarenim prihodom se nagrađuju verni kupci, lokalne dobrotvorne organizacije i ulaže se u reciklažu.

U nedelji reciklaže (18.-24. aprila 2016.), svakog ko donese staru garderobu u H&M prodavnicama u Srbiji čekaju poklon vaučeri.

Istražite mesta za šoping u Novog Sadu

Milica Popić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

30 Shares
Share via
Copy link