Lifestyle

Najpoznatiji tržni centri i trgovinski lanci u Srbiji

Strani investitori u poslednje vreme sve više otvaraju tržne centre i trgovinske lance u Srbiji, a najavljuje se da će se još ovakvih objekata izgraditi u narednom periodu. Tržni centri i trgovinski lanci se trude da, s obzirom na to da se povećavaju konkurencija i kvalitet, svojim kupcima pruže najbolju uslugu i najkvalitetnije proizvode.

Potrošači imaju prilično veliki izbor proizvoda i marki za kupovinu, pa tako mogu nabavljati odeću i obuću najpopularnijih brendova, nameštaj, kao i prehrambene i druge proizvode. U Srbiji postoje mnogobrojni tržni centri i trgovinski lanci, koji imaju bogat asortiman, a u nastavku teksta saznajte koji su među njima najpoznatiji.

Šta nudi Srbija kada su u pitanju poznati trgovinski lanci?

U Srbiji posluju mnogobrojni trgovinski lanci, a u poslednje vreme se otvaraju novi, koji imaju objekte u čitavoj zemlji. Trenutno se širom Srbije otvaraju prodavnice novih brendova, a u narednom periodu se planira da dođu još neki poznati brendovi. Takođe, postoje i oni koji imaju dugu tradiciju i prepoznatljivi su kod srpskih potrošača već godinama, a evo koji su to trgovinski lanci.

Trgovinski lanac Lidl

Poslednji trgovinski lanac koji se pojavio na srpskom tržištu je Lidl koji gradi Konstruktor grupa. On je jedan od najpoznatijih u Evropi, a od nedavnog otvaranja je postao i veoma popularan u Srbiji. Lidl je savremeni diskont koji za kupce ima odabran asortiman, uglavnom prehrambenih proizvoda, a njegovo sedište se nalazi u Nemačkoj.

Trenutno je jedan od najvećih evropskih maloprodajnih lanaca, a plan da uđe na srpsko tržište je započet još 2010. godine. Pre nekoliko meseci su otvorene prve prodavnice u Srbiji, a u toku je izgradnja novih objekata u gotovo svim srpskim gradovima. Ima širok asortiman prehrambenih, ali i drugih proizvoda, pa tako kupci mogu u njemu da nabave sve što im je potrebno.

Delhaize Srbija – Maxi, Shop&Go i Tempo

Kada su u pitanju trgovinski lanci sa dugom tradicijom, među potrošačima u Srbiji su prepoznatljive prodavnice Maxi, Shop&Go i Tempo koje pripadaju trgovinskom lancu Delhaize od 2011. godine. Od dolaska brenda Delhaize u Srbiju, u njegovim prodavnicama se radi na povećanju kvaliteta, proširenju asortimana i unapređenju receptura i dizajnu.

Maxi supermarketi imaju dugu tradiciju omiljenog srpskog supermarketa i često uvodi novine u sve segmente poslovanja, kako bi išao u korak sa trendovima koji postoje u svetskim supermarketima.

Za razliku od MaXi supermarketa, Shop&Go prodavnice su značajno manje, i predviđene su za svakodnevno snabdevanje posetioca. Od kada su se pojavile na tržištu, one su zamenile Mini Maxi format i promenile način izlaganja proizvoda i obeležavanja artikla.

Potom, najveći lanac supermarketa u Srbiji je Tempo, koji pogodan za velike kupovine i uređen je tako da potrošači na jednom mestu mogu da pronađu najraznovrsniji i najširi asortiman proizvoda.

Da li Špar dolazi u Srbiju?

Nakon dolaska ovog trgovinskog lanca u Hrvatsku, najavljeno je da će Špar jedan od najvećih trgovinskih lanaca u Evropi doći i u Srbiju. Plan je da nakon što se tržište stabilizuje u Hrvatskoj, lanac Špar počne da otvara svoje prodavnice u Srbiji. Međutim, još uvek se ne zna tačan datum kada će kompanija Špar početi sa radom na srpskom tržištu, i precizni planovi će biti poznati u doglednoj budućnosti.

Izvesno je da Špar preuzeo inicijativu za poslovanje u Srbiji, a očekuje se da će špar prodavnice srpskim potrošačima ponuditi niže cene proizvoda i bolju uslugu. Špar je lanac supermarketa koji je osnovan 1932. godine, čije se sedište nalazi u Austriji, gde ima više od hiljadu objekata, a ogranak za centalnu i istočnu Evropu je otvoren 2007. godine.

Koji tržni centri su najpoznatiji u Srbiji?

Poslednjih godina, strani investitori su prepoznali Srbiju kao odlično tlo za izgradnju tržnih centara, kako manjih, tako i većih. Potrošačima su na raspolaganju brojni tržni centri za kupovinu, u kojima mogu nabaviti odeću i obuću poznatih brenodva, ali i prehrambene proizvode, kao i stvari za opremanje doma. Evo koji tržni centri su najpoznatiji.

Fashion Park Outlet Inđija

Outlet centar se nalazi u blizini Inđiji i predstavlja prvi tržni centar u Srbiji koji je napravljen tako da izgleda kao manji grad i ima površinu od 15.000 kvadratnih metara koji ima 65 prodavnica i 1.200 parking mesta.

Tržni centar posećuju potrošači iz cele Srbije, jer u ovom centru stalno postoje popusti koji se kreću od 30% do 70%. Osim prodavnica, tržni centar u Inđiji ima i restorane i kafiće u kojima posetioci mogu da predahnu nakon kupovine, a za najmlađe posetioce postoji igralište koje se nalazi u sklopu Outlet centra. Takođe, plan je da se u blizini outlet centra izgradi hotel, akva park i logistički centar.

Delta City u Beogradu

Tržni centar Delta City u Beogradu, proglašen je najboljim tržnim centrom u Evropi i njegova ukupna površina iznosi 87.000 kvadratnih metara, ima veliki parking, kao i 130 radnji koje se nalaze na tri sprata.

Potrošačima su na raspolaganju prodavnice koje imaju brendiranu odeću, obuću, nakit, kućne aparate, nameštaj i mnoge druge proizvode. Takođe, postoje i frizerski saloni, optika, apoteka, banka i supermarket, restorani i kafići, pa tako posetioci mogu nađu sve što im je potrebno.

Šoping centar Ušće u Beogradu

Ušće šoping centar ima ukupnu površinu od 130.000 kvadratnih metara i predstavlja jedan od najvećih u regionu, a u Beogradu je zajedno sa tržnim centrom Delta City jedan od najboljih za kupovinu. Ovaj tržni centar je jedan od retkih koji ima LEED EBOM sertifikat, kao pohvalu što veoma vodi računa o zaštiti životne sredine, kao i o kvalitetu usluge koju pruža.

Trćni centar Ušće ima 135 radnji, i to su uglavnom butici sa kvalitetnom i brendiranom odećom, prodavnice obuće i nakit. Osim toga, posetiocima su na raspolaganju barovi i resotrani, supermarket, igraonica, multipleks bioskop, kockarnica, fitnes centar, knjižare, hemijska perionica, banka, menjačnice i kiosci.

Ukoliko Vam navedeni tržni centri nisu u blizini, možete pogledati gde još možete otići u kupovinu u Beogradu. S obzirom na to da postoji bogata ponuda tržnih centara i prodavnica u prestonici, sigurno je da ćete lako pronaći potrebne proizvode.

Promenada Novi Sad

Nedavno je otvoren i najveći tržni centar u Srbiji, koji se prostire na čak 150.000 kvadratnih metara. U ovomj novosadskom tržnom centru se nalaze prodavnice odeće i obuće, zabavni i drugi sadržaj i predstavlja moderno mesto za kupovinu.

Potrošači mogu kupovati u “Promenadi” preko 160 domaćih i stranih brendova, ali i posetiti neki od kafića i restorana, ili posetiti bioskop koji ima kapacitet od 1.246 sedišta i opremljen je najnovijom tehnologijom. S obzirom na to da je nedavno otvoren, mnogobrojni ljubitelji kupovine iz Srbije dolaze u  “Promenadu”, a ako i Vi planirate da posetite tržni centar, evo koja mesta treba posetiti u Novom Sadu nakon šopinga.  

Trenutno postoje planovi za izgradnju još novih tržnih centara i trgovinskih lanaca, pa je izvesno da će se trend otvaranja ovakvih objekata nastaviti i u narednom periodu. S obzirom na to da raste broj prodavnica, sigurno je da će se dodatno poboljšati kvalitet usluga i proizvoda koji se nude, pa će tako kupci imati veliki izbor za kupovinu najkvalitetnijih i poznatih brendova.

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link