Magazin Novi Sad

Premešten grob Đorđa Balaševića

Poštovaoci Đorđa Balaševićeva koji su otišli da odaju poštu preminulom umetniku 40 dana od smrti, mogli su da se uvere da Balaševićev grob nije na mestu gde je sahranjen 21. februara. Naime, pokojnikovo grobno mesto premešteno je desetak metara dalje u senku četinara, javlja NS hronika.

Pored imena pokojnika nalazi se i pravoslavni krst kao i stih iz njegove pesme “Portret mog života”: “Bez crne bela ne bi vredela”.

Panonski mornar je sahranjen 21. februara, a na večni počinak pratila je svirka i pesma tamburaša, bez sveštenika.

Tamburaši su od kapele do grobnog mesta izveli nekoliko Đoletovih pesama poput „Mater vetru“, „Sin jedinac“, „Mala riđa“ i na kraju, njemu najomiljeniju „Oliveru“, posvećenu njegovoj supruzi.

balasevicev-grob-n-karlic
Staro grobno mesto /N. Karlić, Novosti

Krst je nosio Đoletov sin Aleksa a u tužnoj povorci bili su supruga Olivera, kćerke Jovana i Jelena, zet Aleksandar Jovanović, suprug Jovanin, kao i još nekoliko rođaka i prijatelja. Na začelju povorke bili su i gradonačelnici LJubljane i Novog Sada Zoran Janković i Miloš Vučević.

– Prijatelju Đoletu za oproštaj, Zoran – zapisano je na lenti cvetnog venca, koji je kraj groba svog prijatelja položio gradonačelnik slovenačke prestonice.

A na Vučevićevom vencu ispisano je „Poslednji pozdrav od gradonačelnika Miloša Vučevića“.

Balašević je sahranjen bez svešteničkog obreda a, prema želji porodice, nije održana komemoracija. Takođe, sahrana je obavljena bez prisustva medija.

Da bi bila ispoštovana želja porodice, bilo je angažovano privatno obezbeđenje koje je, neposredno pre sahrane, zatvorilo sve prilaze kapeli i grobnom mestu.

Nakon što je porodica napustila grobno mesto, mnogi građani koji su se zatekli na groblju prilazili su grobu da bi zapalili sveću ili položili cvet kraj pravoslavnog krsta na kojem stoji „Đorđe Balašević 1953-2021“, odajući poslednju poštu svom omiljenom sugrađaninu.

Balašević je preminuo u petak, 19. februara, na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, gde je primljen tri dana ranije zbog upale pluća.

U Novom Sadu je na dan sahrane proglašen Dan žalosti, a poštovaoci su se od umetnika opraštali danima.

Šta je radio Balašević? Pa, stvarao svetove, samo naše, izmaštane. Za početak

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

234 Shares
234 Shares
Share via
Copy link