Magazin Novi Sad

Savez studenata Pravnog fakulteta u Novom Sadu osuđen za klevetu (FOTO)

Stefan-Karanovic
Stefan Karanović, foto: Printscreen/Youtube/SRBIN info - kanal Centar

Suspendovani student-apsolvent Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Stefan Karanović, koji već četiri godine vodi sporove protiv uprave ove institucije, ali i studentskih organizacija povezanih sa njom, uspeo je da dobije još jednu pravnu bitku.

Najnovijom presudom, koja je donešena u petak, 12. maja, osuđene su studentske organizacije ELSA (Evropsko udruženje studenata prava) i Savez studenata Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Presuda je došena u Karanovićevu korist, zbog kleveta izrečenih na njegov račun.

Podsetimo, naš portal je detaljno pratio ovaj skandal i pravovremeno o svim pojedinostima izveštavao javnost. Najnovijoj presudi je prethodila ona u kojoj je bivši student prodekan novosadskog Pravnog fakulteta osuđen za neovlašćeno snimanje i prisluškivanje Karanovića.

Studentske organizacije iznele niz kleveta na Fejsbuku na Stefanov račun

Prema presudi Osnovnog suda u Novom Sadu, u koju je redakcija Luftike imala uvid, tuženi Savez studenata Pravnog fakulteta u Novom Sadu i ELSA su u obavezi da Karananoviću nadoknade nematerijalnu štetu u vidu pretpljenih duševnih bolova zbog povrede ugleda, časti i prava ličnosti.

Naime, tužene organizacije su 5. oktobra 2017. godine, objavile niz netačnih informacija i kleveta o Karanoviću na društvenoj mreži Fejsbuk, čime je omogućeno da se sa spornim sadržajem upozna praktično neograničeni krug lica.

Time je Karanoviću ozbiljno ukaljan ugled i praktično mu nacrtana meta, kao odmazda za pokušaj da obelodani brojne afere koje se dešavaju u ovoj novosadskoj naučnoj instituciji.

Ovo je prva ovakva presuda protiv tih organizacija

Kako Stefan kaže za naš portal, ovakva presuda praktično predstavlja presedan, jer se prvi put u istoriji tako nešto desilo tim organizacijama.

– Sin Igora Mirovića, premijera Vojvodine, Miloš Mirović, dolazio je da svedoči na predlog tuženih. Mnogi bi se uplašili Pravnog fakulteta i takvih organizacija, dok je sudija Jelena Bogdanović „ispreskakala“ pitanjima Mirovića i ostale i donela jednu zaista hrabru presudu – počinje Karanović priču za Luftiku.

Kako ističe, važno je da javnost sazna da su ELSA i Savez studenata Pravnog fakulteta u Novom Sadu o njemu iznosili laži, kako se ne bi usudili da ponovo bilo koga izlažu javnom linču. Navodi da svaki roditelj koji daje novac za školovanje svog deteta Pravnom fakultetu treba da zna o kakvoj se organizaciji radi.

Nastavlja školovanje u Beogradu iz principa

Podetimo, otkako je Karanović otkrio kriminalne radnje vodećih struktura na Pravnom fakultetu, izbačen je sa te visokoškolske ustanove na 3 godine, a po isteku kazne, suspenzija mu je produžena za još tri. Fakultet je godinama odbijao da mu da ispisnicu i potvrdu od čak 23 položena ispita.

– Iako su mi ponudili da nastavim studije kod njih, odbio sam iz principa i nastaviću školovanje od septembra u Beogradu. Ja sam te profesore prava po ko zna koji put dobio na sudu i šta oni mene mogu da nauče? Roditelji i studenti treba da znaju gde im ide svaki cent koji daju tom fakultetu – decidirano kaže Stefan.

Karanović navodi da, prema podacima koje je pribavio na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ELSA i Savez studenata Pravnog fakulteta primaju po nekoliko hiljada evra od samog fakulteta, čijim Savetom presedava prof dr Dragan Milkov.

– To je čovek koji je, prema rešenju Agencije za borbu protiv korupcije, bio u sukobu interesa zbog posedovanja firme vredne oko milion evra. Iako je ispunio uslove za penziju, on i dalje radi. Tražio sam ugovor sa kojim mu je produžen radni odnos i nije mi dostavljen. Moraju se Tužilaštvo i policija već jednom pozabaviti malverzacijama na tom fakultetu – kaže Stefan.

Bave se pljuvanjem kolega, a ceh plaćaju studenti i njihovi roditelji

Podsetimo, Karanović već godinama ukazuje na brojne nezakonite radnje koje se dešavaju u ovoj naučnoj ustanovi, zbog čega je dobijao pretnje smrću, a pre par meseci i fizički napadnut u sačekuši u rodnom Čelarevu.

Najnovijom presudom protiv navedenih studentskih organizacija, za koje smatra da rade pod patronatom uprave fakulteta, uspeo je da dobije još jednu pravnu bitku.

– Te studentske organizacije, pod zna se čijim patronatom, umesto da se bave edukacijom, socijalnim angažovanjem, oni se bave pljuvanjem i klevetom svojih kolega. Još gube i sporove na sudu, zbog čega moraju da plaćaju štetu koju su načinili i to iz džepova svojih studenata, odnosno od poslednjeg dinara njihovih roditelja – završava Karanović priču za Luftiku.

Kod napadača na studenta iz Novog Sada pronađeni sekira, nož i letva

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

221 Shares
221 Shares
Share via
Copy link