Novi Sad Vesti

Potvrđena presuda za prisluškivanje studenta koji je otkrio afere na Pravnom fakultetu u NS

Stefan-Karanovic
Stefan Karanović, foto: Printscreen/Youtube/SRBIN info - kanal Centar

Vrhovni kasacioni sud je potvrdio presudu Višeg suda u Novom sadu protiv S. I., bivšeg studenta prodekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kojom je on prvobitno bio osuđen na 3 meseca uslovne kazne zatvora. Krivično delo koje mu se stavlja na teret je neovlašćeno snimanje i prisluškivanje.

Njega je tužio suspendovani student-apsolvent Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Stefan Karanović, koji već 4 godine vodi sporove protiv uprave te institucije. O čitavom skandalu Luftika je detaljno izveštavala javnost, a na ovaj način Karanović je dobio još jednu pravnu bitku.

Vrhovni sud odbio zahtev za zaštitu zakonitosti bivšem studentu prodekanu

Prema presudi Vrhovnog kasacionog suda, u koju je radakcija Luftike imala uvid, ova institucija je potvrdila pravosnažnu presudu Višeg suda u Novom Sadu, protiv S. I. za neovlašćeno snimanje i prisluškivanje. I ostaje nejasno da li ga je na ovaj potez neko nagovorio ili se na njega samoincijativno odlučio.

Osuđeni S. I. je u to vreme bio student prodekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu, a dobio je uslovnu kaznu zatvora od 3 meseca sa rokom probacije od godinu dana.

Vrhovni kasacioni sud je takođe odbio zahtev za zaštitu zakonisti optuženog kao neosnovan, što je tražio njegov advokat.

Tužilac Karanović je ovakvu presudu okarakterisao kao veliku ličnu pobedu, kao i da je u toku postupak naknade štete, gde od osuđenog S. I. potražuje 1.000.000 dinara. Planira da taj iznos donira u humanitarne svrhe.

– Osuđenom S. I. želim sreću i da se kloni krivičnih dela ubuduće, kao i da se dostojanstveno suoči sa posledicama pravnosnažno izrečene krivične sankcije. Smatram da će to uticati i na druge studente da shvate da postoji pravo i pravda i da postoje granice koje se jednostavno ne prelaze – kaže za Luftiku Karanović.

On posebno pohvaljuje rad sudije Vesne Eremin koja je vodila postupak i ističe da nije podlegla brojnim pritiscima.

– Od takvih sudija treba da uče studenti, a ne od profesora koji prema oceni sudova, podnose neuredne krivične tužbe i disciplinske prijave – ističe Karanović.

Najnovija presuda još jedan od poraza u nizu uprave Pravnog fakulteta u Novom Sadu

Kako kaže, najnovija presuda predstavlja još jedan u nizu poraza uprave Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Na malverzacije u ovoj obrazovnoj ustanovi, Karanović ukazuje godinama, zbog čega je dobijao pretnje smrću, a pre par meseci i fizički napadnut u sačekuši u rodnom Čelarevu.

– Student prodekan je pravnosnažno osuđen za neovlašćeno snimanje i prisluškivanje! Ima li tome kraja? Krajnje je vreme da nadležni organi ozbiljno preispitaju poslovanje pojedinaca na tom fakultetu – kaže Karanović za Luftiku.

Podetimo, otkako je Karanović otkrio kriminalne radnje vodećih struktura na Pravnom fakultetu, izbačen je sa te visokoškolske ustanove na 3 godine, a po isteku kazne, suspenzija mu je produžena za još 3. Fakultet je godinama odbijao da mu da ispisnicu i potvrdu od čak 23 položena ispita.

Lična borba i sporovi sa fakultetom traju već 4 godine

Lična borba i sporovi sa Fakultetom traju 4 godine, a Upravni sud je u čak 4 navrata presudio u njegovu korist. Ipak se nada da je pravda spora, ali dostižna, iako su vodeći ljudi i dalje na svojim pozicijama, uprkos brojnim pravnim postupcima.

– Dekan neće da primi inspektorke na fakultet, a vodi se prekršajni postupak protiv njega. Profesor Milkov, kao Predsednik saveta tog fakulteta je prema oceni Agencije za borbu protiv korupcije bio u sukobu interesa a nije postupio po njenom nalogu na leto 2020. godine.

Kao student sam tražio ugovor o radu kojim je njemu produžen status profesora, iako je ispunio uslove za penziju – odbili su da mi ga prikažu. On se poziva da je neki evropski ombudsman, a Ombudsman Republike Srbije je pokrenuo ispitni postupak ocene pravilnosti i zakonitosti rada Pravnog fakulteta na kojem on presedava – završava Karanović razgovor za Luftiku.

3 muškarca tukla studenta koji je otkrio kriminalne radnje na novosadskom Pravnom fakultetu

OGLAS

454 Shares
454 Shares
Share via
Copy link