Magazin

Porodilja iz Vranja prijavila ginekologe policiji zbog akušerskog nasilja

beba-mama

Porodilja iz Vranja prijavila je policiji dvoje ginekologa Zdravstvenog centra u Vranju zbog lošeg tretmana na porođaju.

Prema podacima Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju, J.S. je prijavila ginekologe Opšte bolnice, A.Z. i A. N. koji su je 16. januara porodili, navodi da su postupali neprofesionalno, da doktor nije želeo da je porodi carskim rezom.

Porodilja ističe da su koristili vakuum, što je imalo posledice po novorođenče.

Osnovno javno tužilaštvo je naložilo da se uzme detaljna izjava od oštećene, utvrdi ko je od zdravstvenih radnika bio prisutan tokom porođaja, uzme medicinska dokumentacija o porođaju i da žena koja se porodila dostavi medicinsku dokumentaciju nakon pregleda bebe kod neuropsihijatra, po dobijenom uputu.

Inače, porođaj je obavljen 16, a porodilja je slučaj policiji prijavila 20. januara.

Prijavite akušersko nasilje

Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti.

Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:

– Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; [email protected] i [email protected])

– Zdravstvena inspekcija: [email protected], [email protected]

– Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, [email protected], [email protected]

– Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: [email protected]

Uhapšen lekar iz Sremske Mitrovice optužen za akušersko nasilje

Izvor: 021, Nova.rs

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link