Magazin Srbija

Uhapšen lekar iz Sremske Mitrovice optužen za akušersko nasilje

hapšenje

Lekar koji je optužen za akušersko nasilje u Sremskoj Mitrovici uhapšen je po nalogu Višeg javnog tužilaštva.

MUP je saopštio da je policija uhapsila lekara Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici (44), zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo protiv zdravlja ljudi.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici, njemu je određeno zadržavanje do 48 časova i, uz krivičnu prijavu, biće priveden tužilaštvu, prenosi 021.

Podsetimo, njega je porodilja M.M. optužila za akušersko nasilje nakon kojeg je njena beba preminula.

U porodilištu Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici pokrenut je i inspekcijski nadzor.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je u porodilište u Sremskoj Mitrovici izašla novosadska inspekcija, koja je pod ingerencijom resornog ministarstva, i da za dve nedelje očekuje izveštaj šta se tačno desilo prilikom tog porođaja što je dovelo do smrti deteta.

Grujičić je rekla da je inspekcija Ministarstva zdravlja iz Novog Sada odmah predložila spoljašnji stručni nadzor i da je ona, kao ministar i lekar, za to da uvek dođu lekari sa strane koji su, kako kaže, krajnje objektivni i koji će najbolje moći da sagledaju šta se zaista desilo.

Roditeljski portal Bebac je, povodom smrti bebe u Sremskoj Mitrovici i tvrdnje porodilje da je tokom porođaja doživela teško kršenje svojih prava, zatražio da se sprovede temeljna istraga i hitno preispitaju procedure i protokoli u porodilištima.

Portal Bebac se založio i za povećanje broja zaposlenih, poboljšanje uslova, eliminisanje akušerskog nasilja i organizovanje obavezne edukacije za zdravstvene radnike, sa posebnim naglaskom na empatiji, etici i poštovanju prava pacijenata.

– Taj tragičan slučaj je otvorio stare rane i izazvao nove strahove trudnica i majki koje će, zbog nepoverenja u sistem, u porodilište ulaziti preplašene i uznemirene. Svaka žena na porođaju ima pravo da se prema njoj odnose humano, ima pravo na blagovremenu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu, da se oseća sigurno. Porodilišta su dužna da prate savremene tokove zdravstvene struke i nauke, kako bi se rizici porođaja sveli na minimum, što svakoj trudnici i porodilji garantuje zakon – poručio je portal Bebac.

SRAMOTA: Beba umrla, a u bolnici u Sremskoj Mitrovici tvrde da su za slučaj saznali sa društvenih mreža?!

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link