Magazin

DJ Porfirije birao muziku na radiju 202, slušaoci oduševljeni ukusom poglavara SPC

porfirije
Printscreen

Radio 202 slavi svoj 53. rođendan i urednici su se zaista potrudili da svojim slušaocima prirede jedno do sada nezabeleženo iznenađenje i pravi audio spektakl.

Patrijarh srpski gospodin Porfirije prihvatio je poziv da za ovu priliku sačini jednu specijalnu plejlistu od oko desetak pesama koje su na njega snažno uticale tokom života, a patrijarh na gostovanje nije došao nespreman.

Sjajne numere držale su nas slušaoce prikovane za zvučnike, a emocije su poigravale našim dušama što potvrđuju i brojne poruke iz svih krajeva sveta, ali pre svega od domaćih slušalaca koji su u podne, tokom svojih radnih zadataka, mogli da uživaju, opuste se i nauče poneku numeru koju možda ranije nisu imali prilike da čuju.

Pre svake nove pesme patrijarh Porfirije je održao kratki govor, uvod, u kojem je navodio motiv zbog čega baš ta pesma, kao i šta je u tom muzičkom delu njega osvojilo i oduševilo.

Lista koju je izabrao patrijarh započela je energičnom numerom legendarnih Led Zeppelina i čuvenom „Immigrant song“ koja je iznenadila odmah na početku.

Za pronalaženje balansa poslužila je neprevaziđena pesma Leonarda Cohena „Dance me to the end of love“, nakon čega se vratio na ovdašnje legende iz Kragujevca, grupu Smak i „Šumadijski bluz“.

Spisak je nastavljen jednom od najpoznatijih pesama svih vremena „Knockin’ on heaven’s door“ genijalnog Boba Dylana, a zatim je usledila još jedna filmska numera.

Reč je o pesmi „Francois Villson’s prayer“ u izvođenju Bulata Okudzhave koju sigurno znaju oni koji su gledali film „Misterija organizma“ Dušana Makavejeva.

Setio se tom prilikom patrijarh Porfirije svoje mladosti i vremena provedenog u Jugoslovenskoj kinoteci u Kosovskoj ulici.

Zatim je poglavar SPC-a opisao svoju vezu sa Zagrebom, gde je svojevremno služio kao metropolit zagrebačko-ljubljanski. U tu čast izabrao je numeru Arsena Dedića „Zagreb i ja se volimo tajno“.

Zatim je muzičkim talasima stigao i do Beograda osamdesetih i kultne grupe Idoli. Njihova pesma „Odbrana“ zauzela je jedno od malobrojnih mesta na plejlisti Dj Porfirija.

Naravno da nije moglo proći bez njegovog „prijatelja i brata“ Zorana Kostića Caneta i grupe Partibrejkers. Iako smo tih sekundi očekivali da krenu prvi taktovi pesme „Molitva“, patrijarh je ipak, možda iznenađujuće, izabrao „Hoću da znam“.

Sjajan izbor ušao je u završnu fazu, a ona je otvorena numerom Korni Grupe „Etida“.

Poslednje dve pesme na ovoj izvanrednoj listi nisu zaostajale po kvalitetu u odnosu na prethodne hitove koje smo imali prilike da čujemo.

Grčki bend Aphrodite’s Child i njihova pesma „It’s five o’clock” je takođe našla svoje mesto u srcu srpskog patrijarha Porfirija, a spisak je okončan emotivnim pomenom čoveka koji je obeležio jednu epohu televizijskog novinarstva svojom emisijom „Duhovnici” na Studiju B.

Naravno reč je o pokojnom Velji Pavloviću za koga je i sam patrijarh iskazao ogromno poštovanje kroz vrlo birane reči.

Njemu je posvetio još jednu pesmu Leonarda Cohena „Famous blue raincoat“.

Pored mnogo zamerki na neke stavove ili ćutnju patrijarha na unutrašnja pitanja i probleme koje tište srpski narod, na pokvarenost, greh i korupciju koja izjeda naš društveni opstanak, listi pesama koju je sastavio zaista se nema šta prigovoriti.

Svaka čast poglavaru SPC što i na ovaj način utiče pozitivno na naše građane i našu ranjivu omladinu koja je svakodnevno bombardovana skaradnim i primitivnim sadržajima, ne znajući da sa druge strane propušta muziku i umetnost koja oplemenjuje i leči.

Ovaj današnji gest i odabir možda je samo jedan mali korak ka boljitku i osvešćivanju, ali i približavanju građana i njihovog sveštenstva koje je taj narod iznedrio u ovom istorijskom trenutku, kako i sam reče patrijarh Porfirije.

A možda bi još veći uticaj bio kada bi patrijarh pod umetničkim imenom DJ Porfirije zaista puštao muziku po sopstvenom izboru na nekom od trgova ili ogromnih prostora gde bi ljudi slobodno mogli doći i uživati u nesvakidašnjoj žurci pod pokroviteljstvom SPC-a.

Ko zna šta budunost donosi, ali nam je potrebno jedinstvo kao i približavanje nekim iskonskim vrednostima koje će nas sve nadživeti. Hvala i urednicima i novinarima Radija 202 što su uspeli u nameri da nam svima prirede jednu emisiju koja će se dugo prepričavati.

Ako imate vremena, odvojite za sebe narednih sat vremena i pogledajte epizodu emisije „Agape“ u kojoj su zajedno gostovali sadašnji patrijarh i muzičar Zoran Kostić Cane.

Patrijarh Porfirije slušao Konstraktu i zamislio se nad pobedničkim tekstom

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Konačno urbani poglavar SPC, koji ne govori kroz nos i koji se razume u još ponešto van crkve.

140 Shares
140 Shares
Share via
Copy link