Magazin

Pomozimo: Lenka ne vidi, ne hoda, ne govori i ne sedi.

Dvogodišnja Lenka Žutković iz Bačke Palanke bila je vedro, nasmejano, srećno dete koje je obožavalo da se igra sa svojim psom i slaže lego kocke… sve do februara 2020. godine kada se prehladila i dobila laringitis. Primljena je u dečiju bolnicu u Novom Sadu gde joj se stanje pogoršava i ona prestaje da diše. Reanimacijom je uspela da preživi, ali je ostalo veliko oštećenje mozga usled hipoksije.

Lenka sada ne vidi, ne hoda, ne sedi i ne govori.

„Najvažnije nam je da probudimo našu Lenku, da je vratimo, jer njeno stanje sada jeste kao neka budna koma. Nakon terapije u hiperbaričnoj komori počela je da reaguje na pesmice koje smo pevali pre, da se smeška kada ih čuje, kada je golicamo… Ali mi nemamo nikakvu komunikaciju i to me ubija. Razdražljiva je, plače… možda je svega i svesna a zarobljena u sopstvenom telu“, kaže Lenkina mama Jelena Žutković i dodaje da doktori nemaju prognoze i da svaki put kažu da je ovo možda njen maksimum.

„Skinuli smo sondu, izbegli smo ugradnju pega iako su oni rekli da ni slučajno ne probam da je hranim na usta, sad vežbamo žvakanje uz pomoć pomagala, trenutno jede pasiranu i miksanu hranu. Savladala je i pijenje vode. Na predzadnjem eeg-u dr je rekla, alfa talasi, nema šanse. Nakon komore, dobišmo ih. Ja istražujem, isprobavam, trenutno kontaktiram doktore iz Amerike koji se bave ovakvim slučajevima i koji imaju uspeha i deca se povrate. Dobra stvar je da je logoped na poslednjem pregledu ustanovila da se jezik odlično pozicionirao i da nema prepreka za govor i da treba da otpočnemo logopedske tretmane. Najteža stvar u svemu ovome je što je ona tu, a kao da nije, što stravično nedostaje, što ne znate ishod i što vam se život promeni u sekundi.“

Da bi se malenoj Lenki poboljšao kvalitet života potrebna je novčana pomoć koja bi joj omogućila intenzivne fizikalne tretmane, rad sa logopedom i defektologom, tretmane u hiperbaričnoj komori koji joj izuzetno prijaju i pomažu, kupovinu lasera koji bi joj bio od velikog značaja. Uz to nepohodna su sredstva za hidro i hipo terapije, ortopedska pomagala, kao i kupovinu suplemenata.

„Samo da moju Lenku probudim“, kaže

Pružimo Lenki šansu za bolje sutra.

Kako možemo pomoći:

Slanjem SMS poruke:  Upišimo 880 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske:  Upišimo human880 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun:  160-6000000766381-97

Uplatom na devizni račun:  160600000076626654
IBAN: RS35160600000076626654
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka:  E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka:  PayPal

Stolar Mile je pomogao svakom kome je mogao. Sada on moli za tvoju pomoć

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

4.2K Shares
4.2K Shares
Share via
Copy link