Magazin Srbija

Srpski glumci su mir i biznis pronašli na selu, a neki od njih su i prave gazde

jezdic
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA

Sela širom Srbije iz godine u godinu su sve praznija, a mladi trbuhom za kruhom završavaju u gradovima. Da se uz dobru ideju i puno rada I od njive može živeti, dokazuju srpski glumci koji su svoj mir i šansu za dodatni posao pronašli baš na selima.

Jednima je rad u bašti samo hobi, drugima je selo mesto za beg i opuštanje, a neki su već postali i prave gazde.

Nekolicina domaćih glumaca ozbiljno su zakoračili u biznis. Na njivama koje su sami kupili ili nasledili danas se bave pravom proizvodnjom. Pojedinci su uspeli da naprave robu koja važi za elitnu, a svaka priča je svoja i drugačija, piše Blic.

Branko Janković

Glumac Branko Janković se pre nekoliko godina preselio u selo Gunjaci kod Osečine, gde ima farmu od 150 koza. Tamo živi sa suprugom Natašom, ćerkom Koviljkom i sinom Vukadinom, a u Beograd odlazi kad god ima poslovne obaveze.

Bavi se preradom kozjeg mleka i na svojoj farmi proizvodi sir i surutku. Za kratko vreme je razvio biznis, pa sada proizvode izvozi na četiri kontinenta.

Kako je izjavio, u selo se vratio jer je želeo da njegova deca jedu zdravu hranu i da odrastaju u prirodi.

„Verovali ili ne, imam već tri gazdinstva oko mene, u komšiluku su mojom inicijativom krenuli da se bave kozarstvom, a ja ću se baviti otkupom njihovog mleka“, rekao je Branko za „Blic“.

Aleksandar Radojičić

Jedan od mladih domaćih glumaca nedavno se upustio i u preduzetništvo, te je pokrenuo proizvodnju akai bobica. Aleksandar Radojičić je iz Londona u Beograd doneo brazilski brend.

Kako je izjavio, jedan od pokretača je bila želja za nekom vrstom samostalnosti i sigurnosti.

„Iako je preduzetništvo sve osim sigurno, smatram da je dobro imati i opciju B, kao i C. Ne znam da li ću imati tu sreću da se celog života bavim glumom i da od nje živim“, istakao je Radojičić.

Kako je izjavio, shvativši prednosti koje akai ima po zdravlje čoveka poželeo je to da podeli sa ljudima u Srbiji.

Marija Petronijević

Marija Petronijević, glumica poznata po seriji „Selo gori, a baba se češlja“, pre osam godina iz Beograda se vratila u rodno selo Visibaba, pored Požege. Tu je počela da se bavi poljoprivredom i da sadi jagode.

„Odrasla sam na selu. Verovatno da me je ta sredina formirala i usadila neke potrebe u meni i kada se ukazala prilika, prateći unutrašnju potrebu, počela sam da radim i tu stvar koju volim. Divno je kada vidite nešto što dolazi kao proizvod vašeg rada i kada taj napredak možete svakodnevno da primećujete“, istakla je Marija jednom prilikom.

Nenad Jezdić

Još jedan domaći glumac koji se radovima na selu ne bavi samo iz hobija je i Nenad Jezdić.

Na dedovini kod Valjeva prve voćke je zasadio još pre skoro 15 godina. Tada je imao 70 ari, a sada 20 hektara ozbiljnog biznisa, gde voće raste, prerađuje se, fermentiše i destiliše. U podrumu kuće smeštena su burad sa rakijom, a to piće proizvodi od različitog voća. Ideja mu je da u posao uključi svoje četvoro dece kada budu odrasla.

„Moram vam reći da sam većinu ovih stvari koje ovde vidite platio od svoje glume. Od svih svojih serija, filmova, reklama došao sam do ovoga ovde gde sam sad. Časno je reći da su ovde pare i koje dugujem, ali to je taj rizik koji mora da postoji“, kazao je Jezdić ranije.

Ima i onih koji su sebi na selu napravili jednostavno „oazu“ mira, mesto gde odmaraju i opuštaju se sa svojom porodicom, bez neke velike proizvodnje.

Nikola Kojo

Glumac Nikola Kojo planirao je da na selu napravi određenu vrstu komune za umetnike koji žele da imaju mesto na kom će da žive u miru na selu, ali kako taj plan nije realizovan, Kojo je sam obezbedio sebi beg od graske vreve. Na oko 60 kilometara od Beograda, izgradio je kuću u koju odlazi kada može, često i sa svojom porodicom.

Svaki meštanin tog sela zna gde je Kojina kuća. Kažu da vreme najčešće provodi na jednom uzvišenju gde ima pogled na brojna brda, a oko te kuće se nalazi kukuruz. Drvena kuća opasana je livadama, a u velikom dvorištu nalazi se bazen, pomoćne kućice, trambolina za ćerkice, stariji auto i baštenski nameštaj.

Sloboda Mićalović i Vojin Ćetković

Popularni glumački par je svoj mir i oazu za opuštanje pronašao u Čortanovcima. Tu imaju vikendicu, ali i uređen i održavan voćnjak.

Nakon Crne Gore i Slovenije, i Severna Makedonija će zakonom nedelju proglasiti za neradni dan

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

114 Shares
114 Shares
Share via
Copy link