Magazin Svet

Nakon Crne Gore i Slovenije, i Severna Makedonija će zakonom nedelju proglasiti za neradni dan

Mnoge razvijene zemlje godinama već neguju politiku da je nedelja Slobodan dan I da svim oni koji ne moraju da rade I ne treba. Najčešće se zabrana rada odnosi na prodavnice i tržne centre.

Crna Gora je prva država bivše SFRJ koja je uvela ovu zabranu, nakon nje Slovenija, a isto je najavio I premijer Severne Makedonije.

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, oglasio se na Fejsbuku i rekao da je Vlada te zemlje prihvatila inicijativu da nedelja zakonom bude proglašena za neradni dan.

“Zadužili smo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku da u roku od 15 dana dostavi zakonsko rešenje o ovom pitanju”, napisao je i istakao da je to “rešenje u interesu građana”. Kad god se spekulisalo o tome, istaknuto bi bilo to da je nedelja dan za odmor, i da svi zaslužuju da ga provedu s porodicom, a posebno su se žalile majke.

Post premijera Severne Makedonije uglavnom je ispraćen dobrim komentarima. Jedan od njih je glasio: “Bravo. Konačno nešto dobro”, dok je jedna korisnica mreže napisala: “Neradna nedelja odavno važi u Nemačkoj i Švajcarskoj, pa ne vidim da loše žive. Samo ovde gazde traže od radnika, ne samo da rade nedeljom, već i duple smene, a ne plaćaju ni prekovremene sate ni rad praznicima”.

Zabrana rada nedeljom je u mnogim zemljama širom sveta stupila na snagu odavno, barem kada je reč o prodavnicama i šoping molovima.

Kada je reč o zemljama regiona, Crna Gora je prva uvela zabranu u oktobru 2019, tačnije zakonom je zabranjen rad trgovinskih objekata. Slovenci su krajem septembra ove godine takođe zvanično zabranili prodavnicama da rade nedeljom i za vreme državnih praznika, a sada je i Severna Makedonija krenula tim putem.

Naša zemlja je, s druge strane, iznela jasan stav da zabrane rada nedeljom neće biti, što je potvrdio i Zoran Đorđević, piše Telegraf.

Kada je reč o ostalim susednim zemljama, iako su iste inicijative pokrenute u BiH i Hrvatskoj, do njihove realizacije ipak nije došlo. Najstroža pravila, vezana za rad nedeljom, važe u Austriji, gde ništa ne radi tog dana.

Ostale zemlje Evrope, koje imaju jasna pravila po ovom pitanju, jesu Grčka, Belgija, Francuska, Nemačka, Kipar, Island, Mađarska, Češka, Holandija, Luksemburg, Španija, Poljska i Velika Britanija.

Izmene Zakona o zaštiti stanovništva svode se na efikasnije kažnjavanje naroda

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

81 Shares
Share via
Copy link